Ексклюзиви
четвер, 10 грудня 2009 19:38

Вогняна куля над Норвегією висіла 12 хвилин

Автор: фото з сайту www.dailymail.co.uk
  Очевидці сфотографували вогняну кулю над містом Тромсьо на півночі Норвегії. Світло нагадує спіраль (знімок ліворуч). Науковці припускають, що вибухнула російська балістична ракета ”Булава” (знімок праворуч), яку випробовували у Білому морі
Очевидці сфотографували вогняну кулю над містом Тромсьо на півночі Норвегії. Світло нагадує спіраль (знімок ліворуч). Науковці припускають, що вибухнула російська балістична ракета ”Булава” (знімок праворуч), яку випробовували у Білому морі

Зранку 9 грудня у небі над містом Тромсьо на півночі Норвегії з"явився блакитно-зелений промінь. Піднявся з-за гір і почав рухатися по спіралі. Зник за 10–12 хв. Очевидці сфотографували це. Кажуть, світло було подібне на вогняну кулю або величезну зірку.

— Це не було північне сяйво, — переконаний голова місцевої Геофізичної обсерваторії Тралс Лінн Хансен. — У міністерстві оборони Норвегії говорять, що найімовірніше світло з"явилося після випробувань російської балістичної ракети "Булава" у Білому морі. Напевне, щось пішло не так і ракета вибухнула. А спіраль — це світло від розлитого палива.

У російському міноборони підтверджують, що 9 грудня вони запустили "Булаву" з підводного човна "Дмитрий Донской" у Білому морі. Але стався технічний збій і ракета змінила траєкторію.

— Я ніколи не бачив нічого подібного, — каже норвезький астроном Кнут Йорґен Одеґард. — Спершу подумав, що це був вогняний метеорит. Але природні явища так довго не тривають. Це могла бути ракета.

"Булава" — міжконтинентальна ракета з радіусом дії 8 тис. км. Вона може нести до 10 ядерних боєголовок, наведених на різні об"єкти. У "Булави" було 11 випробувальних пусків — із них п"ять визнали вдалими. Останній офіційний пуск провели у липні цього року. Тоді ракета самоліквідувалася через збій.

Зараз ви читаєте новину «Вогняна куля над Норвегією висіла 12 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути