неділя, 26 серпня 2007 15:42

Вино Гітлера продали за 1700 фунтів

Минулого тижня на аукціоні в англійському місті Шерборн майже за 1700 фунтів стерлінгів (17 тис. грн) продали пляшку вина 1937 року, яка належала Адольфові Гітлеру.

У травні 1945 року один із англійських солдатів знайшов її в руїнах Канцелярії Рейху в Берліні. 15 років тому колишній воїн подарував вино своєму юридичному консультантові.

На аукціоні за пляшку сподівалися отримати близько 500 фунтів (5 тис. грн). Але знайшлося багато охочих, тому ціна швидко зростала. Зрештою раритетне вино купив  учасник торгів зі Швеції. Проте скуштувати його новий власник не зможе.

— У пляшці з вином може бути отрута, — говорить представник аукціону Кріс Копсон. — Її могли ввести через корок. Мабуть, тому солдат і не ризикнув його випити.

Під час війни військові часто брали собі на згадку німецькі сувеніри. Нерідко це викликало скандали. Зокрема маршал Георгій Жуков повернувся до Росії з 55 картинами, шістьма ящиками дорогого кухонного посуду, дев"ятьма золотими годинниками і 713 срібними виробами.

Сувенір офіцера радянської розвідки Льва Безименського розкрив донедавна невідомі сторони життя фюрера. У травні 1945-го Безименський знайшов у штабі Гітлера ящики з ретельно впорядкованими грамофонними платівками. Серед них були записи російських та єврейських композиторів і музикантів. Зокрема, концерт Чайковського у виконанні польського єврея, скрипаля-віртуоза Броніслава Ґубермана, виступ австрійського піаніста Артура Шнабеля. Його матір-єврейку вбили нацисти.

— Мене вразило те, що в колекції опинилися російські музиканти, — згадував Безименський. — Гітлер вважав росіян недолюдьми, презирливо говорив про їхній вклад у світову культуру.

Безименський зберігав платівки на горищі своєї підмосковної дачі й нікому про них не розповідав. Боявся звинувачень у мародерстві.

Колишній охоронець Гітлера Рохус Міш каже, що фюрер завжди слухав ці записи, коли був чимось стурбований:

— Він просто сидів, повністю поринувши в музику. Йому треба було відволіктися.

Зараз ви читаєте новину «Вино Гітлера продали за 1700 фунтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути