вівторок, 15 травня 2018 00:35

Від нових санкцій проти Ірану виграє Кремль

8 травня президент Сполучених Штатів Америки 71-річний Дональд Трамп оголосив, що припиняє участь в ядерній ­угоді між Іраном та міжнародною коаліцією. Її уклали 14 липня 2015-го представники Ірану, Німеччини і п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН: США, Росії, Китаю, Франції та Великої Британії.

Переговори щодо підписання угоди тривали 10 років. Іран погодився допустити спостерігачів Міжнародного агентства з атомної енергетики на свої підприємства зі збагачення урану. У відповідь міжнародна спільнота обіцяла поступово послаблювати санкції.

2003-го США звинуватили Іран у розробці ядерної зброї та фінансуванні тероризму. Через два роки Тегеран відмовився прийняти умови Німеччини, Британії та Франції з ядерної енергетики. Захід посилив санкції, протистояння загострилося.

Трамп називає документ "катастрофічним" та "дефектним у своїй суті". Угода передбачала лише тимчасове врегулювання питання, каже. Обіцяє запровадити проти Ірану нові обмеження. Тегеран має погодитися на переговори.

— США ніколи не дотримувалися взятих на себе зобов'язань, — говорить лідер Ірану 69-річний Хассан Рухані.

В іранському парламенті спалюють американський прапор.

Голова Білого дому прагне повалити іранський уряд, вважають експерти газети "Вашингтон Пост".

— Трамп хоче утримувати Іран на "лаві порушників". Не дати йому встановити нормальні відносини із зовнішнім світом, — каже професор міжнародних відносин Гарвардського університету Стівен Уолт, 62 роки.

Президент США намагається залякати лідера КНДР Кім Чен Ина перед зустріччю, що відбудеться 21 червня. Однак така політика призведе до провалу переговорів, припускає професор Вроцлавського університету Роберт Стефаніцкі. Зауважує, від зростання цін на нафту та економічної війни на Заході виграє Кремль.

Нові санкції проти Ірану завдадуть шкоди в першу чергу європейським компаніям, а для Росії будуть вигідними, вважає 68-річний Карл Більдт, колишній прем'єр-міністр Швеції. Основні покупці іранської нафти — Європа та Китай. Вони також є основними інвесторами країни. Якщо до листопада не згорнуть співпрацю з Іраном, підпадуть під американські санкції.

Європейські чиновники планують зустрітися з іранськими колегами. Якщо Іран продовжить співпрацю з ЄС та азійськими партнерами, це буде позитивний сценарій, зазначає Стефаніцкі. Однак країна може поновити виробництво високозбагаченого урану. Це дасть США та їхньому союзникові Ізраїлю привід для військового втручання.

Зараз ви читаєте новину «Від нових санкцій проти Ірану виграє Кремль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути