середа, 16 серпня 2006 17:49

Помер один із авторів "Ну, постривай!"

У вівторок помер російський художник-мультиплікатор Свєтозар Русаков, один із творців мультфільму "Ну, постривай!". Йому було 84 роки.

Русаков розповідав, що в школі він учився посередньо. Зате постійно малював. Займався в столичному Центральному будинку піонерів, хотів вступати до художньої школи. Але почалася Велика Вітчизняна війна.

На початку бойових дій молодий Свєтозар  копав протитанкові рови під Смоленськом, а 1943-го опинився на фронті. Навіть у розвідці тримав олівець у руках — малював схеми бойових ділянок.

Після війни друг потягнув Свєтозара вчитися у Всеросійський державний інститут кінематографії. Тоді він ще нічого не знав про мультиплікацію і не здогадувався, що в кінематографії потрібні художники.

Закінчивши навчання, Русаков прийшов на студію "Союзмультфільм", але вільних місць там не було. Тому викладач узяв його  асистентом. Разом із ним Русаков створив мультфільм "Пригоди Буратіно". Потім був художником-мультиплікатором таких відомих мультиків, як "Чіполліно", "Шайбу! Шайбу!", "Казка про Ємелю" та "Ну, постривай!". За задумом це мав бути односерійний мультик на тему "Не кривдь маленького".

1986 року за мультфільм "Ну, постривай!" творчий колектив нагородили Державною премією СРСР. Але вручення її двічі переносили. Спочатку несподівано емігрував сценарист Фелікс Камов. Розгорівся скандал, і його ім"я спішно витирали з титрів. Потім запив режисер В"ячеслав Котьоночкін. Коли ж автори "Ну, постривай!" отримали премію, Русаков на 15 днів поїхав до Греції.

1986-го мультиплікатор пішов на пенсію. В останні роки життя малював портрети і пейзажі. Три роки тому зробив першу виставку своїх картин. До того, казав, не було часу.

Зараз ви читаєте новину «Помер один із авторів "Ну, постривай!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути