вівторок, 04 березня 2008 16:51

Помер колишній керівник КДБ Віталій Федорчук

 

У п"ятницю, 29 лютого, в Москві на 90-му році помер колишній керівник КДБ СРСР Віталій Федорчук.

Він народився 1918-го в селі Огнівка Житомирської області. У 1940-х брав участь у воєнних діях, командував дивізією. Неодноразово зустрічався з Жуковим.

Із 1970–1982 Федорчук очолював Комітет держбезпеки УРСР. На ці роки припали жорстокі репресії проти української інтелігенції, арешти та судові процеси над українськими дисидентами та правозахисниками.

— 1970-ті видалися важкими для української інтелігенції, — розповідає "ГПУ" колишній політв"язень, нардеп Степан Хмара, 70 років. — Саме тоді з приходом Федорчука до КДБ інтенсифікувалися так звані стукачі. Вони були повсюди — серед держпрацівників, студентів, робітників. До того ж на початку 1970-х партійний апарат узяв курс на "деукраїнізацію" нашої нації. Федорчук не гідний носити українського прізвища.

Із травня 1982-го Віталія Федорчука призначили керівником Комітету держбезпеки СРСР і перевели до Москви. З грудня цього ж року він працював на посаді міністра внутрішніх справ. 1986-го, під час Горбачовських кадрових змін, його звільнили від виконання обов"язків міністра.

В останньому інтерв"ю Віталій Федорчук заявив, що ніколи не соромився своєї служби в КДБ і завжди пишався тим, що встиг зробити для батьківщини.

Зараз ви читаєте новину «Помер колишній керівник КДБ Віталій Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути