середа, 20 вересня 2006 16:47

У Туреччині забороняють писати про геноцид вірмен

У четвер у Туреччині почнеться суд над 34-річною письменницею Еліф Шафак. У її новелі "Позашлюбний син Стамбула" герої говорять про події 1915–1917 років, які називають "вірменським геноцидом".

Генеральний прокурор Стамбула звинувачує письменницю в порушенні 301-ї статті Кримінального кодексу — образі національної гідності турків.

У 1915–1917 роках із території тодішньої Османської імперії насильно виселили та вбили до мільйона вірмен. Вони називають ці події геноцидом, тоді як турецька влада переконує, що в усьому винна Перша світова війна.

У Туреччині про геноцид вірмен говорити не дозволяють. А тих, хто наважується, звинувачують в образі національної гідності. 301-ша стаття вступила в силу в червні минулого року й одразу викликала хвилю критики. За образу національної гідності звинуватили вже 60 турецьких письменників і журналістів.

— Найбільша проблема 301-ї статті не в тому, що через неї людей садять за ґрати, а в тому, що вона примушує нас мовчати, — говорить Еліф Шафак, яку обвинувачують уже вдруге.

Критики 301-ї статті в Туреччині та світі кажуть, що вона придушує свободу слова. А це може завадити країні вступити до Європейського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «У Туреччині забороняють писати про геноцид вірмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути