пʼятниця, 19 серпня 2011 07:00

У пустелі випав сніг

На початку серпня у найпосушливішій пустелі Атакама на Тихоокеанському узбережжі Південної Америки випав сніг. Засипало снігом половину її території. Товщина покриву — 80 см. Решту залило дощами, хоч зазвичай за рік там випадає не більш як 3 мм опадів.

Після серпневих злив у пустелі зацвіли квіти. У піщаних дюнах з'явилися глибокі калюжі. Гідрометеорологи кажуть, таке буває раз на півстоліття.

В австрійському місті Зальцбург наприкінці липня випав сніг. Дороги перетворилися на каток. Місцеві одягли куртки й шапки.

— Таке спостерігали наприкінці липня 2007-го. Тоді це був рекорд останніх семи років. Випало 16 сантиметрів снігу, — говорить австрієць Пауль Райнер.

— Сніг можуть спричинити глибокі циклони, які втягують холодне арктичне повітря. В Україні ніколи не було снігу влітку. Таке явище у нас аномальне, — розповідає Людмила Савченко зі столичного Гідрометцентру.

Сніг в Україні найраніше падав 13 жовтня 2009-го у Львові. Найпізніше — в Сімферополі 13 травня цьогоріч. Пролежав кілька годин. У місті на той час розпустилося листя, дерева відцвіли.

Зараз ви читаєте новину «У пустелі випав сніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути