вівторок, 31 травня 2011 07:30

У чергу до обмінника записалися 700 людей

Тетяна, 28 років, і 33-річний Дмитро із 6-річним сином живуть у білоруському місті Гомель. Щороку відпочивають у Криму. Для поїздки їм потрібна валюта. Її в Білорусі купити неможливо. Гомельці на відпочинок трохи відклали. Але замало. За Тетяниними розрахунками, загалом треба $400.

— Палатку в Крыму брать прийдется. Снимать жилье мы не потянем. Около 100 долларов билеты, 100 — палатка, ну и на еду — 100. Это минимум. Плюс 100 долларов на всякий случай. Такие цены  были в прошлом году, — каже.

Дмитро — водій, дружина працює на держпідприємстві. Разом заробляють приблизно 3 млн руб. на місяць. До девальвації за 1 млн можна було купити $300. Зараз — 200, якщо пощастить дістати за офіційним курсом.

У чергах біля обмінників Тетяна з Дмитром не стоять, сподіваються, що ситуація якось вирішиться. Відкладають рублі.

П'ятниця, 27 травня, кінець робочого дня. Кіоск обміну валют в універсамі в Мінську. Біля нього одна людина. Клієнти обмінника завели журнал, записують чергу. Залишають його на видноті й відмічаються. У цьому зошиті п'ять прізвищ, але черга не рухається.

— Можно купить, только если кто-то сдает, — пояснює чоловік. Зараз він має купувати валюту, "тримає" журнал, решта четверо десь гуляють. Навідуються час від часу. За сьогодні ще ніхто нічого не здав.

В інших обмінниках гроші з'являються частіше. Але там і черги довші. Кажуть, на вокзалі в списку понад 700 осіб.

Деякі білоруси їдуть міняти "зайчики" на долари в Чернігові. Хоч курс невигідний. До девальвації був 1 до 10 тис. А в латвійському банку "Норвіке" кілька днів тому продавали $1 за 20 тис. руб.

Поїхати на відпочинок можна через турфірму за рублі. Це обійдеться дорожче. Щонайменше $100 за 10 діб із людини без харчування та проїзду.

Зараз ви читаєте новину «У чергу до обмінника записалися 700 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути