пʼятниця, 19 жовтня 2018 00:05

"У 80 міг стояти на голові, у 90 — на плечах"

Автор: www.dailymail.co.uk
  Американець 111-річний Генрі Ценг відсвяткував день народження у липні. Секретом довголіття вважає фізичні вправи і позитивний погляд на життя
Американець 111-річний Генрі Ценг відсвяткував день народження у липні. Секретом довголіття вважає фізичні вправи і позитивний погляд на життя

111-річний Генрі Ценг з американського Лос-Анджелеса займається спортом і зберігає гарний настрій. Каже, це — його секрет довголіття.

Генрі народився в японському місті Йокогама. 1975-го переїхав у США. Фізкультурою займався більшу частину життя. На пенсії почав відвідувати тренажерний зал. Дружина померла 2013-го, мала 100 років. У липні Генрі виповнилося 111.

— 30 хвилин крутить руками педалі на лежачому велотренажері. Обов'язково стежить, щоб не зупинитися раніше. Робить вправи з йоги, сидячи у візку, — каже тренерка Мішель Додсон. — На заняття його привозять опікуни. Примушує і їх вправлятися на тренажерах чи бігових доріжках.

— Молодим любив плавати і робити зарядку надворі. У 80 батько міг стояти на голові, у 90 — на плечах. До 102 років відвідував заняття з фітнесу о 6:30. До 90 років їздив туди автомобілем самостійно. Ніщо не могло його зупинити, — розповідає донька довгожителя Лінда Ся. — Надихав людей, які тренувалися разом із ним. Вони казали: "Коли не хочеться вставати з ліжка, згадуємо Генрі. Знали, що він не пропустить заняття".

На сніданок Генрі їсть двоє варених яєць, половину грейпфрута і банана, скибку хліба з маслом і варенням, півмиски вівсянки, чашку кави і склянку соку. Обідає зазвичай шматком запеченої курки або свинини. Може з'їсти яловичу котлету або омлет і суп. Іноді заходить у "Макдональдз". Має правило: снідай — як король, обідай — як принц і вечеряй — як жебрак.

Якщо дозволяє погода, після тренування Генрі годину-дві гуляє.

— Щоб довше прожити, треба залишатися оптимістом, — каже. — У мене багато дрібних неприємностей, як і у всіх. Але кажу — забудь про це. Дивлюся на життя завжди позитивно — і в сонячну погоду, і в дощ.

— Генрі — приклад, як жити довго і якісно, — продовжує Мішель Додсон. — Завжди усміхнений — ніколи не бачила його засмученим. Він випромінює радість.

— Він любить людей і життя, — говорить Енн Самсон, директор тренажерного залу. — Генрі має світлий розум, завжди активний, знаходить компанію і тему для розмови.

Зараз ви читаєте новину «"У 80 міг стояти на голові, у 90 — на плечах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути