пʼятниця, 12 жовтня 2018 06:35

"Тричі переходив кордон із Китаєм. Щоразу брав автомат і ніколи — візу"

4 жовтня вийшла книжка журналіста британської телерадіокомпанії Бі-Бі-Сі Марка Урбана "Файли Скрипаля". Зустрічався з колишнім російським шпигуном Сергієм Скрипалем улітку торік. Планував видати дослідження про діяльність російських розвідників. Але після отруєння Скрипаля і його доньки Юлії агентами Олександром Петровим і Русланом Бошировим вирішив видати книжку про нього окремо.

Скрипаль народився в родині військових. Займався боксом. Служив у повітряно-десантних військах. Кар'єру розвідника почав біля кордонів із Китаєм — у 1970-х було загострення у відносинах між Москвою та Пекіном.

— Тричі переходив кордон із КНР. Щоразу брав АК-74 і ніколи — візу, — пригадує.

Потім вступив до Головного розвідуправління і вирушив до Афганістану. Там взяв участь у ліквідації кількох афганських офіцерів. 1974 року народився син Олександр. Скрипаль із родиною переїхав в елітне передмістя Москви. 1984-го отримав перше завдання за кордоном. П'ять років працював аташе з питань спорту і культури в посольстві на Мальті.

"Одне з місцевих видань опублікувало його усміхнене фото в костюмі для купання під час майстер-класу з водного поло. А тим часом Скрипаль відправляв шпиків дослідити правлячі кола острова, шукаючи високопосадовців, яких можна завербувати", — пише Урбан.

"Він часто проводив час із американськими моряками й пілотами, які базувалися в Італії й відпочивали на Мальті. Разом випивали. І почали зароджуватися сумніви — на чиєму боці він хотів би бути. 1989-го родина Скрипалів повернулася в СРСР із 4-річною Юлею, в модному західному одязі та з дорогою технікою", — продовжує.

Під час розвалу Союзу Сергій вважав, що Михайло Горбачов і Борис Єльцин зрадили Батьківщині. Присягати на вірність Росії не став, а керівництво не наполягало. 1992-го спробував подати у відставку. Натомість його відправили в Іспанію. Мав тримати зв'язок зі "сплячими" агентами. Там на нього вийшов працівник британської розвідки Річард Бегнелл. Водив Скрипаля по кав'ярнях, поїв джином із тоніком, вином, бренді. Родину росіянина запрошував на вистави. Вручив іграшкову модель сільського британського котеджу. Та тепер стоїть у вітальні будинку в Солсбері.

— Я підозрював, що він шпигун, але діти любили його. Якби він був із американського Центрального розвідуправління, я не став би зраджувати Батьківщині з ним. Але про Британію я був позитивної думки, — пригадував росіянин.

Бегнелл запропонував гроші за інформацію — за кожну зустріч майже $3 тис. — зараз приблизно 82,5 тис. грн. Скрипаль отримав прізвисько Фортвіт — "Негайно, без затримки".

Перебуваючи в Росії, писав повідомлення невидимим чорнилом між рядками романів російських класиків. Двічі передавав Бегнеллу дружиною Людмилою, коли вона їздила у відпустку за кордон. Жінка про справжнє призначення книжок не знала. Скрипаль видавав інформацію порціями і дещо тримав у секреті. Таким чином зміг заробляти і коли вийшов на пенсію. За весь час отримав майже $91 тис., підрахував Урбан.

Скрипаль зустрічався з колегою Бегнелла в Іспанії, Італії, Португалії, Туреччині. Під час останньої зустрічі його попередили, що одного з подвійних агентів запроторили до російської лікарні. А потім знайшли задушеним і без пальців. Списали на самогубство. Скрипаль вважав, що він у безпеці. Незабаром пішов у міліцію продовжити ліцензію на зброю. Там його скрутили спецпризначенці.

У в'язниці "Лефортово" в Москві Скрипаля допитували, але не катували. Дружині дозволили принести телевізор, холодильник і частувати чоловіка домашніми стравами.

Шпигун сподівався, що зможе уникнути покарання. Але його засудили до 13 років в'язниці в Мордовії за 800 км на схід від Москви. Скрипаль домігся, щоб у його блоці встановили нові душ і туалет. Потай займався боксом. Дружина продала деяке майно, аби вистачило на хабарі наглядачам. Сама захворіла на рак. А в США тим часом затримали російських шпигунів, які діяли в Нью-Йорку, Бостоні й Вашингтоні. Їх обміняли на чотирьох ув'язнених, серед яких був Скрипаль. За ґратами провів чотири роки.

— Мене запитали — де я хотів би жити — у Британії чи Іспанії. Я обрав перше. І вони сказали, що підшукають будинок, — пригадував. Його купили за 260 тисяч фунтів стерлінгів (зараз понад 9 млн грн. — ГПУ).

У Британії Скрипаль продовжував продавати російські секрети й видавати колишніх колег, співпрацював мінімум із чотирма розвідками країн НАТО. Але залишався "невиправним націоналістом", як каже Урбан.

— Днями дивився російський пропагандистський "Перший канал", підтримував політику Володимира Путіна, анексію Криму. В участь росіян у війні на Донбасі не вірив. Вважав, що російська армія швидко дійшла б до Києва.

— Українці — це вівці, яким потрібен хороший пастух, — казав.

Зараз ви читаєте новину «"Тричі переходив кордон із Китаєм. Щоразу брав автомат і ніколи — візу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути