четвер, 17 вересня 2009 18:57

Три мільйони літрів молока вилили на поля

Автор: фото: REUTERS/Yves Herman
  Молоко розбризкували із цистерн на полях неподалік бельгійського міста Сіне
Молоко розбризкували із цистерн на полях неподалік бельгійського міста Сіне

16 вересня бельгійські фермери вилили на поля неподалік міста Сіне 3 млн л молока. Розбризкували його із цистерн. Так хотіли змусити місцевих заготівельників підняти закупівельну ціну до 0,5 євро (6 грн. — "ГПУ"). Зараз за літр платять 0,2 євро (2,35 грн. — "ГПУ"). Це не покриває витрат на виробництво.

— Ми продаємо якісне молоко. Хочемо, аби за нього платили відповідно, — говорить голова асоціації бельгійських фермерів Ервін Шопге. — Останнім часом продукт закуповують у Східній Європі — там він значно дешевший. А ми залишаємося у збитку.

До бельгійців долучилися французькі колеги — збирали молоко для акції протесту. У Франції його закуповують у середньому по 0,25 євро за літр. Фермери відмовляються здавати продукт підприємцям, а відвозять до дитбудинків та притулків для бідних.

Ціни на сільськогосподарську продукцію і далі падають — лише за серпень молоко в країнах ЄС подешевшало на 1%. Європейські фермери запевняють, що збанкрутують, якщо влада їм не допоможе.

В Україні заготівельники купують молоко по 0,9–1,2 грн/л. Виплати часто затримують. У крамницях пакет коштує приблизно 5 грн. Аби перешкодити занижуванню ціни на продукт, селяни об"єднуються в кооперативи. Домовляються не здавати молоко дешевше як по 1,20 грн/л.

Зараз ви читаєте новину «Три мільйони літрів молока вилили на поля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути