вівторок, 18 грудня 2007 19:01

Швейцарські складані ножі роблять вручну

Автор: фото: REUTERS/Arnd Wiegmann
  Працівник фабрики виробництва ножів у швейцарському селищі Айбах вставляє зубочистку і мікропінцет. Більшість складаних ножів із багатьма функціями роблять вручну
Працівник фабрики виробництва ножів у швейцарському селищі Айбах вставляє зубочистку і мікропінцет. Більшість складаних ножів із багатьма функціями роблять вручну

До 13 січня в аеропорту швейцарського міста Цюріх діятиме виставка, присвячена історичним промислам країни. Туристам і діловим гостям пропонують подивитися, чим славиться Швейцарія.

Тут є різні сорти сирів, шоколад, годинники та складані ножі "Вікторінокс" із багатьма лезами, які виготовляють у Швейцарії вже 123 роки. Вони входять до спорядження американських космонавтів.

Фабрика ножів "Вікторінокс" незмінно працює в селищі Айбах із самого дня заснування компанії. Щодня тут виготовляють 28 тис. складаних армійських засобів із багатьма лезами. Більшість із них робітники фабрики збирають вручну.

Компанію заснував швейцарець Карл Ельзенер. У нього з"явилася ідея робити ножі з багатьма лезами. Спочатку постачав їх в армію. Призначені простим солдатам мали одне лезо, пробійник, консервний ніж і викрутку. Офіцерські моделі обладнувалися додатковим маленьким лезом і штопором.

Зразки ножів "Вікторінокс" виставляють сьогодні в музеях сучасного мистецтва в Нью-Йорку та Мюнхені як зразок ідеального дизайну. На початку цього року фабрика під дочірньою маркою "Венгер" випустила ніж із найбільшою кількістю лез — 87. У нього141 функція і важить більше кілограма.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарські складані ножі роблять вручну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути