вівторок, 01 грудня 2009 17:47

Суд над Іваном Дем"янюком триватиме півроку

Автор: фото з сайту www.dailymail.co.uk
  Івана Дем’янюка завозять до залу суду в німецькому місті Мюнхен
Івана Дем’янюка завозять до залу суду в німецькому місті Мюнхен

30 листопада в німецькому місті Мюнхен розпочався суд над українцем 89-річним Іваном Дем"янюком. Його звинувачують у вбивстві майже 28 тис. євреїв у нацистському концентраційному таборі Собібор за часів Другої світової. Він працював там охоронцем.

Суд триватиме понад півроку. За цей час проведуть 35 засідань, кожне з яких триватиме не більше 90 хв. через стан здоров"я обвинувачуваного. Судовий лікар підтвердив, що в спині Дем"янюка залишилися осколки снарядів. У нього хворе серце, ушкоджено кістковий мозок. Він прикутий до інвалідного візка, потерпає від болю. Майже не розмовляє. Очевидці розповідають: на суді був блідий, із перекошеним ротом.

— Його не обов"язково посадити, головне — судити, — каже колишній в"язень Собібору 82-річний Томас Блатт. Він утік звідти 1943-го, живе в США. — Я не пам"ятаю його обличчя — так само як облич батьків і брата, яких там замордували. На засіданнях розповідатиму, як із нас знущалися.

Іван Дем"янюк народився у Вінницькій області. 1942-го потрапив до німецького полону. Погодився служити нацистам у концтаборі Собібор у Польщі. Був охоронцем, відводив людей до газових камер. Після війни переховувався на території Західної Німеччини, як шофер возив американських військових. 1952-го з дружиною та донькою емігрував до США. Змінив ім"я на Джон, оселився в штаті Огайо. Працював автомеханіком. В Америці у нього народилися ще двоє дітей.

Я не пам"ятаю його обличчя

1986-го Дем"янюка депортували до Ізраїлю. Там засудили до смертної кари за злочини проти людства. Підозрювали, що він був наглядачем-садистом на прізвисько Іван Грозний у польському таборі Треблінка. Через сім років вирок скасували через брак доказів. Дем"янюк повернувся до США.

2002-го американські міграційні служби з"ясували, що українець працював іще в кількох концтаборах у Польщі та Німеччині. Пенсіонера знову позбавили громадянства. Американська влада вимагала негайно його депортувати, однак адвокати постійно затягували процес. Пояснювали це станом здоров"я свого підопічного: мовляв, той не може підвестися з інвалідного візка. Навесні 2009-го прихована камера зафіксувала, як чоловік виходить із магазину й сідає за кермо автомобіля. Наступного дня працівники міграційних служб забрали його з дому й депортували до Німеччини.

— Не вірю, що мій батько міг убити бодай одну людину — не кажучи вже про 28 тисяч, — говорить син обвинуваченого Джон Дем"янюк-молодший, 44 роки.

Зараз ви читаєте новину «Суд над Іваном Дем"янюком триватиме півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути