Ексклюзиви
пʼятниця, 28 листопада 2008 18:27

Сталіна зобразили на іконі

  1941 року Йосип Сталін прийшов до блаженної Матрони Московської радитися, чи слід йому захищати Москву від нацистів. Цей епізод зображений на іконі, яка з’явилася нещодавно у православному храмі рівноапостольної княгині Ольги
1941 року Йосип Сталін прийшов до блаженної Матрони Московської радитися, чи слід йому захищати Москву від нацистів. Цей епізод зображений на іконі, яка з’явилася нещодавно у православному храмі рівноапостольної княгині Ольги

У православному храмі в передмісті Санкт-Петербурга Стрельні з"явилася неканонічна ікона. Поряд із блаженною Матроною Московською невідомий художник намалював радянського диктатора Йосифа Сталіна.

1941 року Сталін відвідав пророчицю Матрону, яку ще за життя вважали за святу. За легендою, він спитав у неї, чи захищати Москву від нацистів. Провидиця відповіла, що на це є воля Божа.

Цей епізод і зображений на іконі. Матрона сидить на задньому плані. А диктатор намальований на першому і в повний зріст. Ікона з"явилася у храмі з ініціативи настоятеля Євстафія.

— Образ присвячений не Сталіну, а блаженній Матроні. У Сталіна немає німба над головою, отже, він автоматично не може бути головним персонажем, — каже він.

Однак картина все одно спричинила обурення.

— Хто взагалі придумав помістити на ікону найлютішого ворога церкви та християнства, диявола Сталіна? Це знущання над вірою, — каже прихожанин церкви Петро.

Спочатку ікона стояла на видноті. Потім отець Євстафій прибрав її в дальній куток церкви. Зрештою, взагалі забрав її додому. Нині він просить звільнити його із посади настоятеля храму.

— Не можу більше витримувати знущання над собою через ікону, — каже він.

Керівництво Російської православної церкви засудило дії Євстафія. Мовляв, священик не має права вішати в церкві ікону із зображенням неканонізованої особи.

Зараз ви читаєте новину «Сталіна зобразили на іконі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути