середа, 25 січня 2012 06:00

Слониха народила третю дитину вагою 104 кілограми

Дві з половиною тисячі видів тварин живуть в зоопарку "Віпснейд" у британському графстві Бедфордшир за 60 км від Лондона. 20 січня там завершили перепис мешканців.

— Ми щороку перелічуємо тварин для того, щоб знати, скільки народилося за рік. Тоді нам легше буде працювати із світовими зоопарками, — каже куратор 46-річний Малколм Фіцпатрік. — Через велику територію складно зібрати всіх звірів докупи. Перепис триває тиждень-два. Дев'ять індійських слонів живуть майже в кінці звіринцю, їхня територія — із 7 гектарів. Найважче рахувати комах.

Площа зоопарку зі штучними ставками 200 га. Заклад не отримує фінансування від держави, а живе на благодійні внески та гроші від продажу квитків. Вхід коштує 20,5 фунта — майже 260 грн.

— Із екзотичних тварин у нас є шестеро африканських левів та 35 рідкісних лемурів. Звірів тримаємо у відкритих вольєрах, тому "Віпснейд" називають іще парком-сафарі. Там часто влаштовують екскурсії на автобусах, подібні роблять в Африці. Наших тварин відвідувачі часто беруть під опіку. Щодня за ними можна спостерігати по скайпу, а маленьких на вихідні брати додому.

У "яслах" малюків тримають до року. З ними працюють ветеринари та психологи. Відвідувачі приносять іграшки. Вхідні квитки розроблені у формі енциклопедії, яка розповідає про кожного.

— Щоб тварини не лінувалися, у вольєрах є м'ячі та гірки. Під час годування тигрів, наприклад, їжу підвішують на дерево. Тоді хижак докладає зусиль і сам дістає собі обід.  — Ми спеціально створили такі умови для тварин, аби вони почувалися у неволі, як удома, — говорить доглядач слонів Хізер Агірсон, 36 років. — Так вони дають краще потомство. Торік у нас народилося дев'яте слоненя. Для його мами Азізи це третє дитинча. Назвали його Скоттом. Слониха носила його два роки, хоч вагітність мала тривати 22 місяці. Скотт народився завважки 104 кілограми і є найменшим слоненям, яке коли-небудь з'являлося на світ у зоопарку. Торік у травні народилося бегемотеня. Важило лише 40 кілограмів, хоч мало бути на 20 важче. Зараз йому вісім місяців, але ми досі не можемо визначити його стать. Через це і клички не даємо.

"Віпснейд" створили 80 років тому. Попервах там були два фазани, лама та скунси. За тиждень зоопарк відвідали 38 тис. людей. Під час Другої світової на звіринець скинули 41 бомбу, але жодна тварина не постраждала. Лише 3-річний жираф помер із переляку.

Цап Біллі служив у британській армії

У зоопарку живе цап Вільям Віндзо. Він вісім років служив у першому королівському батальйоні британської армії. Зараз на так званій пенсії.

Цих тварин у британське військо беруть від часів американської війни за незалежність. Тоді 1775 року на поле битви під Бостоном вийшов цап і повів солдатів Валлійського батальйону на битву, яка принесла їм перемогу. Через 100 років англійська королева Вікторія подарувала батальйону цапа. Ця традиція збереглася. Вільяма батальйону британської армії надала королева Єлизавета II 2001 року.

Біллі, як назвали козла солдати, кілька разів бував за кордоном, зустрічався із королівською сім'єю і відкривав урочисті заходи свого батальйону. 2006-го під час першої закордонної поїздки брав участь у параді, влаштованому на честь 80-річчя Єлизавети II на британській військовій базі на острові Кіпр. Тоді Біллі не захотів марширувати і намагався збити з ніг барабанника. Після цього на кілька років "відійшов від справ". Але за добру поведінку цапа поновили у званні.

 

Зараз ви читаєте новину «Слониха народила третю дитину вагою 104 кілограми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути