понеділок, 06 березня 2006 19:40

Школярка судиться через теорію Дарвіна

У кінці лютого 15-річна школярка Маша Шрайбер із Санкт-Петербурга подала до суду на міністерство освіти Росії.

Згідно із заявою, дівчину не влаштовувало, що в російських школах викладають тільки дарвіністську теорію походження світу. Мовляв, це обмежує її права на свободу совісті й віросповідання.

Теорією еволюції незадоволена не так Маша, як друг її батька Антон Вуйма, директор інформагентства "Духовний спадок". Він кілька місяців думав, як змусити міністерство освіти викладати в школі різні теорії походження світу. Потрібно було лише знайти того, хто буде судитися.

— Юрист запропонував таку схему: нехай дитина подасть до суду, а представляти його інтереси будуть батьки, — розповів Вуйма.

Книги Дарвіна — це дитячий садочок

Людей, які погодилися б здійснити задум Вуйми, знайти було важко. Школярі бояться судитися з міністерством, адже можуть виникнути неприємності в навчанні. Після того як відмовилося близько сотні людей, Кирило Шрайбер вирішив ризикнути.

— Я читав книги Дарвіна — це дитячий садочок, — говорить Шрайбер. — Покатався чоловік на кораблі, подивився на клювики пташок — і ось тобі ціле вчення.

Суд проходитиме в Москві. Столичний суд Антон Вуйма обрав з двох причин: по-перше, там знаходиться міністерство, по-друге, в столиці справа матиме більший резонанс — допоможе преса.

— Я хочу підкреслити: ми не розглядаємо правильність чи неправильність теорії Дарвіна, — говорить Вуйма. — Ми відстоюємо право вивчати в школі різні версії походження людини.

Міністерство освіти Російської Федерації поки що не прислухається до аргументів позивачів.

Зараз ви читаєте новину «Школярка судиться через теорію Дарвіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути