пʼятниця, 22 лютого 2008 18:08

Серби громили посольство США

Автор: фото: REUTERS/Oleg Popov
  Поліція намагається стримати протестувальників біля посольства США у сербській столиці Белграді
Поліція намагається стримати протестувальників біля посольства США у сербській столиці Белграді

Учетвер у сербській столиці Белграді сотні тисяч людей мітингували проти відокремлення Косова від Сербії. Натовп трощив вітрини американських магазинів і ресторанів швидкого харчування "МакДональдз", висловлюючи протест США та іншим країнам, які визнали незалежність Косова.

У середу та четвер у Белграді не ходив громадський транспорт, не працювали школи та більшість державних установ. На залізниці пропонували безплатні квитки тим, хто збирався до столиці на мітинг, який скликав сербський уряд.

Там виступив із промовою прем"єр-міністр країни Воїслав Коштуніца, 63 роки.

— Ніхто й ніколи в Сербії не погодиться віддати Косово, — заявив він.

Увечері мітингувальники увірвалися до консульського відділу американського посольства та підпалили будівлю. Полум"я вдалося загасити.

Поблизу амбасади Канади вони підпалили авто. Потім спробували дістатися до консульств інших країн, у тому числі й Албанії. Однак правоохоронці розігнали натовп сльозоточивим газом. Загалом постраждало понад сто людей, із них 30 — поліцейські.

— Наші батьки теж брали участь у мітингу, — розповідають "ГПУ" сербські студенти Йован Стаматовіч-Каріч, 22 роки, та 18-річний Вєлько Каріч, які навчаються в Австрії. — Відібрати в сербів Косово — те саме, що відібрати Київ в українців.

— Мою матір хрестили в Косові, це сербська православна земля. Зараз сербам туди їздити небезпечно, — каже Йован, який торік закінчив Київську консерваторію. — Якось ми збиралися влаштувати концерт у Косові, але навіть миротворці не захотіли ризикувати. Сказали, що це небезпечно.

У Косові живе близько 100 тис. етнічних сербів. Днями вони виявили бажання створити окремий сербський парламент.

Незалежність Косова визнали Норвегія, Данія, Фінляндія, Швеція, Німеччина, Італія, Франція, Велика Британія, Австрія, США, Туреччина, Албанія й Афганістан. Проти виступають Росія, Китай, Іспанія, Румунія, Словаччина, Кіпр і Греція. Україна ще не визначилася щодо позиції стосовно незалежності краю.

Зараз ви читаєте новину «Серби громили посольство США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути