Ексклюзиви
середа, 09 січня 2008 17:42

Саакашвілі вдруге став президентом Грузії

Автор: фото: REUTERS/Irakli Gedenidze
  7 січня Михаїл Саакашвілі з дружиною Сандрою Рулофс та сином Едуардом відвідали різдвяну відправу в Тбілісі
7 січня Михаїл Саакашвілі з дружиною Сандрою Рулофс та сином Едуардом відвідали різдвяну відправу в Тбілісі

5 січня грузини обирали президента. Лідером вважався 40-річний Михаїл Саакашвілі, який перед початком кампанії подав у відставку з поста президента. Йому протистояли шість кандидатів на чолі з народним депутатом Леваном Гачечиладзе, 43 роки. 52-річний бізнесмен і власник телеканалу "Імеді" ("Надія") Бадрі Патаркацишвілі обіцяв за день до виборів зняти свою кандидатуру, але не зробив цього.

У виборах взяло участь 65% громадян Грузії. Михаїл Саакашвілі набрав 52% голосів і переміг у першому турі. Його вже привітали Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко. За Левана Гачечиладзе проголосував кожний четвертий виборець.

У п"ятницю, 4 січня, у Тбілісі спокійно. Дерева прикрашені гірляндами, на центральній площі височить штучна ялинка. Біля неї ковзанка — катаються і діти, й дорослі.

Член однієї з виборчих дільниць 34-річна Кеті Лесолідзе гуляє проспектом Руставелі зі своєю дворічною донькою. Каже, що їй цей спокій нагадує затишшя перед бурею.

— Тиждень тому у Тбілісі пройшла акція протесту проти фальсифікації виборів. Я думаю, це було зайве, все пройде чесно. У нас цього разу прозорі скриньки для голосування, їх робили під Києвом. Точно такі були під час останніх виборів в Україні, — розповідає Кеті.

Вона показує школу N1, найкращу в місті. Тут навчалися Шеварднадзе, Саакашвілі й чоловік Кеті, який працює в міністерстві закордонних справ. Сюди ж піде їхня донька, коли підросте.

— Чоловік розповідав, що фото Саакашвілі висіло на шкільній дошці пошани. Він був комсомольським активістом,— каже жінка.

Тепер канікули, на темних вікнах у школі видно вирізані з білого картону сніжинки. Юрба 15-річних хлопців вигукує "Міша — магаріа!".

— Це перекладається як "Міша — крутий" або "Міша — класний пацан", — пояснює ламаною російською один із хлопців на ім"я Михаїл.

Сміючись додає, що вони кричали не про Саакашвілі, а про нього.

Однак пісня, в якій є слова "Міша — магаріа!", була написана саме для президента Грузії. Слова — його соратника Георгія Хачидзе. Потім на них зняли кліп. Там Саакашвілі походжає на фоні будинків, які звели за останні чотири роки у Східній Грузії. Перед виборами це показували по телебаченню.

Офіційно агітація припинилася за день до голосування. Однак у центрі Тбілісі і в метро висять біґборди із зображенням усміхненого Саакашвілі. На деяких він обіймає інших людей. По місту їздять маршрутки з цифрою "5" — номер Саакашвілі у виборчому списку. А на околицях столиці на стовпах наклеєні плакати із зображенням Левана Гачечиладзе. Багато з них подерті. Реклами інших кандидатів у місті немає.

У день виборів, 5 січня, країну засипало снігом. Люди кажуть, що такого не було років п"ять, і жартують, що це — до змін.

Виборчі дільниці відкрилися о восьмій ранку. Багато хто дістається до них пішки, бо через сильний снігопад маршрутки не працюють, а таксі їздять лише центром міста, де розчищена дорога. На дільниці впускають по троє-п"ятеро виборців, решта чекає за дверима. Дехто щоб проголосувати вистоює по 20 хв. Перед тим як видати бюлетень, на руку ставлять штамп прозорим чорнилом, спеціально закупленим у Канаді.

Саакашвілі був комсомольським активістом

— Це робиться, щоб один виборець не міг проголосувати двічі. Така відмітка зберігається 24 години, — пояснює Тіна Махнішвілі, член однієї з виборчих комісій.

Михаїл Саакашвілі голосує відразу після десятої. За півгодини до того дільницю оточують високі хлопці в чорних костюмах. Саакашвілі — із 38-річною дружиною, голландкою Сандрою Рулофс та синами Едуардом і Ніколасом. Приїжджають на чорній "тойоті". Сандра — в рожевому пальті та високих оранжевих чоботях. Перед входом до дільниці стоїть виборець Георгій. Тримає в руках сім червоних троянд. Дарує їх Саакашвілі, той віддає квіти дружині, а вона — охоронцеві.

Бюлетені Михаїла та Сандри в урну опускає Ніколас. У цей час на стіл, де лежать списки, вистрибує фотограф. Дві жінки намагаються його зіштовхнути, але той не звертає на них уваги. Жінки переглядаються, знизують плечима. Одна махає рукою, інша дістає дзеркальце й фарбує губи.

Після 15.00 людей стає більше. Щоб проголосувати, в черзі доводиться стояти вже по півгодини. Виборці скаржаться на сніг, кажуть, що в них немає теплих речей, бо така погода для Тбілісі — рідкість.

На 51-й дільниці двоє спостерігачів від опозиції виходять перекурити на ґанок. У розмові між собою визнають, що у Тбілісі порушень немає.

Проголосувати можна було до 20.00. Після цього на вулицях пожвавлюється рух, у ресторанах та кафе майже немає порожніх столиків. У ресторані "Ар Ідаріо" адміністратор одного з тбіліських готелів Леван Міношвілі, 49 років, доводить своїм співрозмовникам, з якими п"є вино та курить, що кого б не обрали — краще не стане.

— Опозиція і влада можуть помінятися місцями. Але насправді вони всі заодно. Політики — це як сир у хачапурі: хоч клади його зверху, хоч знизу, хоч всередину, він лишається сиром. А простим грузинам з того нічого.

6 січня Леван Гачечиладзе та Михаїл Саакашвілі зустрілися на різдвяній службі у Троїцькій церкві Тбілісі.

Опоненти привітали один одного з Різдвом і потисли один одному руки. Саакашвілі простояв у церкві до першої, а Гачечиладзе залишився до четвертої ранку.

7 січня площею Свободи пройшли священики православних храмів та інші люди, одягнені в національний одяг.

Леван Гачечиладзе планує опротестовувати результати виборів у суді. Він запевняє, що після свят десятки тисяч грузинів вийдуть на вулиці, щоб підтримати його.

По телебаченню найбільше показували Саакашвілі

Леван Бежашвілі, голова юридичного комітету парламенту Грузії:
— Ми очікували, що за Михаїла Саакашвілі проголосує більший відсоток виборців. Але і цей результат нас задовольняє. Адже це перемога вже в першому турі.
У горах, де були сильні снігові заметілі, автобуси відвозили людей на дільниці, а потім  назад додому.
Міжнародні спостерігачі визнали, що вибори пройшли демократично й без суттєвих порушень. Заяви ж наших опонентів про фальсифікації оцінюю іронічно. Вибори ще не почалися, а опозиція вже заявляла, що вони нечесні, й закликала народ одразу після оголошення офіційних результатів виходити на вулицю. Тобто сам перебіг виборів їх не цікавив, головне — протестувати.
Олександр Черненко, міжнародний спостерігач, представник українського комітету виборців:
— Усі кандидати мали змогу вести боротьбу так, як вважають за потрібне. Жодних штучних перешкод їм не створювалося. Однак не всі мали фінансову базу, щоб забезпечити свою присутність у засобах масової інформації. Там домінував Михаїл Саакашвілі.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі вдруге став президентом Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути