Ексклюзиви
вівторок, 06 грудня 2011 00:30

"Росіян загалом влаштовує день сьогоднішній"

Падіння довіри росіян до партії "Єдина Росія" зумовлене невпевненістю виборців в економічній стабільності, вважає 28-річний Денис Волков, соціолог московського аналітичного центру Юрія Левади.

Тенденція падіння довіри до партії влади збережеться в перспективі кількох років?

— Це залежатиме від економічної ситуації в Росії. Загалом росіян влаштовує день сьогоднішній. Масові виступи проти влади навряд чи можливі.

Росіяни шукають альтернативу чинній владі?

— Поступово щось з'являється. Усе більше людей ідуть у спостерігачі на виборах. Вони виявляються достатньо сміливими, щоб задокументувати порушення. Обман на виборах стає для них усе менш прийнятним.

Чому в Росії настільки популярні комуністи?

— У Росії партії потрапити у виборчий бюлетень складно. Багатьом силам відмовляють у реєстрації. І, як правило, це опозиційні партії. Цього разу так сталося з об'єднанням ПАРНАС. Тому опозиційно налаштовані росіяни часто голосують за комуністів. Про погляди та вчинки комуністів не кажу — серйозною опозицією вони не є.

У бюлетенях була опозиційна партія "Яблуко". Чому вона не змогла зіграти на цих настроях?

— "Яблуко" згасає вже десяток років. Їхня проблема у відсутності чіткої позиції. Передвиборча програма неконкретна, поведінка теж: то вони проти Лужкова, то захищають його. То лають Путіна, то сидять із ним за одним столом. Лідера партії "Яблуко" Григорія Явлінського народ поважає, але така непевність рейтингу політичній силі не додає.

Зараз ви читаєте новину «"Росіян загалом влаштовує день сьогоднішній"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути