Ексклюзиви
неділя, 29 квітня 2007 16:10

Росія може розірвати стосунки з Естонією через "Бронзового солдата"

Минулої п"ятниці вночі в столиці Естонії демонтували пам"ятник воїну-визволителю.

"Бронзового солдата" планують перенести на військове кладовище після 9 травня. У Таллінні розпочалися масові безпорядки.

Близько тисячі молодиків російського походження громили вікна магазинів, перевертали кіоски та підпалювали автомобілі.

Заворушення почалися, коли міська влада почала підготовку до розкопок Братської могили в центрі Таллінна на пагорбі Тинісмяги. За словами міністра оборони Яака Аавіксоо, там можуть бути поховані 12–14 солдатів, які загинули 1944 року під час визволення міста від фашистів. Останки воїнів планують ідентифікувати, а потім перезахоронити на військовому кладовищі Сиселінна, що на околиці міста. Туди перевезти й пам"ятник.

Після погромів і сутичок із поліцією 65 осіб опинилися в лікарні. Один юнак помер від ножового поранення. Правоохоронці затримали 600 учасників.

Дізнавшись, що пам"ятник воїну-визволителю в Таллінні демонтували, торгові підприємства в кількох російських містах на Камчатці перестали продавати естонські товари.

Бойкотувати вироби й не їздити до сусідів на відпочинок закликав також перший віце-прем"єр Росії Сергій Іванов. Путіна закликають розірвати всі зв"язки з Естонією.

Бронзовий пам"ятник у центрі Таллінна поставили 1947 року. Етнічні росіяни, які живуть в Естонії, вважають його символом визволення від німців у Другій світовій війні.

Водночас для багатьох естонців "бронзовий солдат" — символ радянської окупації. Бо країна стала частиною Радянського Союзу після війни.

Зараз ви читаєте новину «Росія може розірвати стосунки з Естонією через "Бронзового солдата"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути