Ексклюзиви
вівторок, 09 жовтня 2007 19:26

Росія має виплатити трьом чеченкам 200 тисяч євро

Європейський суд із прав людини зобов"язав Росію виплатити трьом чеченкам близько 200 тис євро — 1 млн 420 тис. грн — компенсації. Ця сума стала найбільшою з присуджених за день за час існування суду в Страсбурзі.

Суд одночасно розглядав три справи проти Росії — позов Олени Гончарук, Хееді Махаурі та Петімат Гойгової. Минулого четверга жінок визнали жертвами порушення прав людини — на життя, на ефективний правовий захист та справедливе судове розслідування.

2000 року Гончарук та Махаурі ледь не загинули під час обстрілу та бомбардування російськими військовими Старопромисловського району Грозного. Жінки стали свідками масових розстрілів мирних жителів, під час яких Петімат Гойгова втратила родичів.

Російські війська почали бомбардування та обстріл Грозного у вересні 1999-го, не забезпечивши належних евакуаційних шляхів для місцевого населення.

У січні 2000 року Старопромисловський район першим опинився під контролем росіян. Тоді протягом кількох тижнів військові вбили десятки людей, які не встигли втекти. Та кільком вдалося вижити. Саме вони розповіли про пережите.

За статистикою, Росія фігурує у кожній 5-й справі, що розглядається в Європейському суді з прав людини. Більшість позовів подають жителі Північного Кавказу. Серед тих, які нині розглядає суд, 200 — із Чечні.

Зараз ви читаєте новину «Росія має виплатити трьом чеченкам 200 тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути