вівторок, 09 листопада 2010 04:31

Робот-хірург пересадив підшлункову за три години

В італійському місті Піза вперше в історії медицини робот пересадив підшлункову залозу. Досі було кілька випадків, коли апарат видаляв органи. Операцію зробили 27 вересня. Розповіли тільки тепер — коли пацієнтка почала одужувати.

43-річна італійка хворіє на цукровий діабет першого типу, з 24 років на інсуліні. У неї двоє дітей. Колись їй пересадили нирку. Як перестали допомагати будь-які ліки, вирішила вдруге лягти на операційний стіл. Імені пацієнтки не розголошують.

Операція тривала 3 год. Командою хірургів та роботом керував 45-річний Уґо Боґґі — головний лікар пізанської лікарні "Чізанелло".

Апарат на ім'я да Вінчі зробив надріз завдовжки 7 см та три менші отвори. Видалив підшлункову і вставив нову. Ця залоза виробляє інсулін, який регулює обмін речовин в організмі.

— На диво точно. Такі розрізи не змогла б зробити людина-хірург. "Рука" робота жодного разу не затремтіла, — коментує Уґо Боґґі. — Це великий крок вперед у медицині. У цій операції не можна помилитися ані на частку міліметра, щоб не стався крововилив. Тому тут робот — найкращий хірург.

Італійку виписали 30 жовтня. З пресою поки що не спілкується.

— Моя мати померла від цукрового діабету кілька років тому. Тоді ми не знали про робота да Вінчі. Інакше не роздумуючи погодилися б на таку операцію. Хоч би скільки це коштувало, — говорить американець 32-річний Джим.

Да Вінчі — хірургічний робот, із чотирма "руками", які обертаються на 360 градусів. Оснащений мініатюрними відеокамерами. Під час операції ним керує лікар, який сидить за пультом поза операційною. Пристрій використовує хірургічні інструменти. Апарат розробили п'ять років тому працівники американської компанії "Інтуїтів серджикал". Коштує $1,5 млн.

Уперше підшлункову пересадили 1966-го в США. Відтоді в світі зробили понад 10 тис. таких операцій. За рік після пересадки у 95% пацієнтів нова залоза починає працювати нормально, у 5% — не приживається.

Зараз ви читаєте новину «Робот-хірург пересадив підшлункову за три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути