середа, 28 серпня 2013 07:15

Рівень води піднявся до семи метрів

Автор: фото з сайта www.aleonkin.livejournal.com
  На острові Великий Уссурійський на річці Амур, східна частина якого входить до міської зони Хабаровська, повінь затопила будинки по стріхи, деякі зруйнувала. Половина острова належить Китаю. На острові хабаровці мали дачі й городи. Евакуювали дві третини з майже 300 росіян, які живуть тут постійно
На острові Великий Уссурійський на річці Амур, східна частина якого входить до міської зони Хабаровська, повінь затопила будинки по стріхи, деякі зруйнувала. Половина острова належить Китаю. На острові хабаровці мали дачі й городи. Евакуювали дві третини з майже 300 росіян, які живуть тут постійно

У четвер рівень води в річці Амур на Далекому Сході Росії піднявся до позначки 7,1 м. Захисні дамби розраховані максимум на 7,5 м. Доки пожежні відкачують воду із південних районів міста, жителі центру фотографуються на набережній.

Якщо обладнання електростанцій затопить, у місті через загрозу вибуху вимкнуть електроенергію. Центр Хабаровська — на узвишші, вода туди не досягає. Населення не панікує: у магазинах черг немає, масово нічого не купують. Проте люди переймаються, що можуть виникнути проблеми з водопостачанням. Головну магістраль Центр—Південь перекрили, що спричинило незручності.

— Про загрозу евакуації 600 тисяч населення говорити зарано, — каже мер Хабаровська 63-річний Олександр Соколов.

— Єдине, що почали робити — тримати поруч мобільні. Кажуть, у випадку надзвичайної ситуації надійде повідомлення від рятувальників. Раніше кинеш телефон у сумку й забудеш. А зараз доводиться постійно перевіряти, чи немає есемески, — каже жителька Хабаровська Юлія Харченко.

Населення південної частини міста та передмістя почали евакуйовувати. Там не працюють чотири електростанції. З острова Великий Уссурійський вивезли більшу частину жителів.

— Іноді люди під час евакуації залишають собак на прив'язі. Навколо вода, пес навіть лягти не може. Йому нічого їсти. Еменесники та сусіди проникають на покинуті подвір'я, щоб урятувати тварин, — розповідає блогер Дмитро Карастелєв.

Але більшість жителів передмість нікуди не їдуть, навіть якщо житло затоплене. Ночують у човнах або деінде. Постійно навідуються до будинків.

Повінь у районі річки Амур розпочалася місяць тому. Постраждали п'ять регіонів на Далекому Сході Росії. У зоні підтоплення проживають близько 40 тис. людей. Їх евакуюють. Пік підвищення рівня води — 8,3 м — буде на початку вересня, прогнозують гідрометеорологи.

Зараз ви читаєте новину «Рівень води піднявся до семи метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути