неділя, 04 березня 2007 16:13

Проді повертається на посаду прем"єр-міністра Італії

Президент Італії Джорджо Наполітано, 81 рік, попросив 67-річного Романо Проді, який 21 лютого пішов у відставку з посади прем"єра, повернутися. Йому доручили сформувати новий уряд.

Повернення Проді на посаду схвалив Сенат — "за" проголосували 162 парламентарії, "проти" — 157.

Причиною відставки прем"єра став провал у Сенаті резолюції з зовнішньої політики, запропонованої кабінетом міністрів. Проді хотів залишити італійських солдатів в Іраку на невизначений термін. Три партії, які входили до правлячої коаліції, не підтримали його.

"За" проголосували 158 сенаторів, "проти" — 136. Для того, щоб законодавчу ініціативу уряду прийняли, необхідно 160 голосів. Тобто кабінету міністрів на чолі з Проді не вистачило схвалення лише двох парламентаріїв. Напередодні міністр закордонних справ Італії, 58-річний Массімо Д"Алема, заявив, що в разі поразки уряд піде у відставку. Обіцяне довелося виконати.

Романо Проді став прем"єр міністром у квітні 2006 року. На виборах він переміг тодішнього прем"єра 70-річного Сільвіо Берлусконі з перевагою в 20 000 голосів. Виборцям Проді обіцяв вивести італійських миротворців зі Іраку. Улітку минулого року він запевняв: останній солдат залишить зону бойових дій не пізніше грудня.

Проте обіцянки своєї він не виконав. Такий вчинок пояснив необхідністю дотримуватися міжнародних зобов"язань перед Великою Британією та Сполученими Штатами.

Питання про зовнішню політику було не єдиним, яке викликало незадоволення членів правлячої коаліції. Комуністам не сподобався бюджет-2007. Партія Зелених не сприйняла ідею будівництва швидкісної залізниці через Альпи. Християнські демократи голосували проти одностатевих шлюбів.

Прем"єрське крісло Проді зайняв удруге. Вперше він очолив уряд 1996 року, перемігши того ж таки Сільвіо Берлусконі. Але за два роки його змусив піти у відставку розкол у правлячій коаліції. У 1999–2004 роках став президентом Європейської Комісії. Відмовився балотуватися на цю посаду вдруге і повернувся в італійську політику.

Проді називають типовим євробюрократом. Натомість його суперник Берлусконі — особистість харизматична. Кажуть, що він найяскравіший політик Італії після Муссоліні. Однак його ім"я асоціюється з корупційними скандалами й мафіозними кланами.

Зараз ви читаєте новину «Проді повертається на посаду прем"єр-міністра Італії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути