пʼятниця, 04 січня 2013 07:45

Президент закликав не заводити і не вигулювати собак

Президент Південно-Африканської Республіки (ПАР) 70-річний Джейкоб Зума закликав темношкірих співгромадян не заводити і не вигулювати собак, бо така діяльність "неафриканська". На його думку, мати собаку й емоційно прив'язуватися до неї — ознака білих. Темношкірим це не притаманне.

— Витрачати гроші на собаку, водити її до ветеринара і вигулювати належить до білої культури, а не до африканської. В останній заведено піклуватися насамперед про родину, — каже глава держави під час виступу в регіоні Квазулу-Натал. — Покоління молодих африканців намагається прийняти чужі стилі життя й виглядати як інші. Та навіть якщо ви намаститеся лосьйоном і випрямите ваше волосся, це не зробить із вас білих.

Заяву Зуми багато хто сприйняв як расистську. Наступного дня чимало південноафриканців у соціальних мережах виставили свої фото під час прогулянок із собаками.

— Є багато способів бути африканцем чи навіть бути темношкірим. Ті, хто люблять тварин, не менші африканці за тих, хто їх не любить, — коментує місцевий письменник Закес Мда.

Президента ПАР обирають у парламенті що п'ять років після всезагальних виборів. Наступні заплановані на початок 2014-го. Зуму та його політичну силу опозиціонери звинувачують у корупції і розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Лідер Християнсько-демократичної партії Теуніс Бота вважає, що другий термін Зуми ще більше розділить країну, де живуть темношкірі й білі.

— Ця гра зі зіштовхуванням однієї культури з іншою, порівняння їх не як різних, а так, ніби одна морально вища за іншу — це абсолютно неприйнятно і неплідно, — говорить політик.

Президент належить до найбільшого в країні й найвпливовішого племені зулусів. Він є прихильником традиційного способу життя. Має шістьох дружин та близько 20 дітей, хоча точна їх кількість невідома. Обраного 2009-го Зуму знають за висловлювання з приводу релігійних суперечок між протестантами і католиками. Зокрема, він казав, що для жінок бути незаміжніми неправильно, у матерів-підлітків треба забирати дітей, а їх самих відправляти в університети здобувати освіту.

Зараз ви читаєте новину «Президент закликав не заводити і не вигулювати собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути