четвер, 08 жовтня 2020 00:50

Президент втік з Киргизстану

У Киргизстані в неділю, 4 жовтня, відбулися парламентські вибори. З чотирьох партій перемогли три провладні. Опозиція не визнала результатів.

У понеділок у столиці Бішкеку почалися масові протести й сутички з поліцією, яка застосувала сльозогінний газ і світлошумові гранати. В них полетіли каміння і "коктейлі Молотова". Понад 600 осіб постраждали, одна людина загинула.

У ніч на 6 жовтня протестувальники захопили будівлі парламенту й адміністрації президента. Звільнили з тюрми лідерів опозиції — експрезидента Алмазбека Атамбаєва, ексдепутата Садира Жапарова і колишнього прем'єра Сапара Ісакова.

Атамбаєва засудили до понад 11 років за незаконне збагачення. Жапарова — до 11,5 року за організацію мітингу й захоплення в заручники чиновника. Ісаков мав провести у в'язниці 18 років за корупцію.

ЦВК скасувала результати виборів. Мають відбутися повторні. Глава держави Сооронбай Жеенбеков заявив про спробу силового захоплення влади.

Опозиція хоче сформувати перехідний уряд до проведення виборів. Мер столиці подав у відставку. Громадський телеканал КТРК теж перейшов під контроль учасників протестів. В ефірі просять не влаштовувати мародерства. Під час захоплення парламенту в будівлі почалася пожежа, а люди розграбували й розтрощили зал засідань та інші приміщення.

Президент утік на південь країни, за непідтвердженими даними. В найбільшому місті півдня Киргизстану — Оші відбулися акції на його підтримку.

Зараз ви читаєте новину «Президент втік з Киргизстану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути