вівторок, 18 січня 2011 02:30

Президент Тунісу утік із країни

Автор: фото: REUTERS/Jean-Paul Pelissier
  Тунісці, що живуть у Франції, спалюють портрет президента Тунісу — Зін аль-Абідіна бен Алі
Тунісці, що живуть у Франції, спалюють портрет президента Тунісу — Зін аль-Абідіна бен Алі

У п'ятницю із Тунісу до Саудівської Аравії після державного перевороту втік президент країни 74-річний Зін аль-Абідін бен Алі. Він був при владі 23 роки.

У суботу затримали 23 його родичів. За інформацією однієї із французьких газет, дружина президента Лейла вивезла із країни 1,5 т золота на 45 млн євро. Дві доньки втекли до Франції. Живуть у готелі розважального комплексу "Діснейленд". Міністр закордонних справ Франції заявив, що їх вишлють із країни.

Заворушення у Тунісі почалися місяць тому, коли застрелився торговець зеленню, що не мав ліцензії на її продаж. Після серії самогубств тунісці почали виходити на демонстрації проти диктаторського режиму президента, корупції, економічної кризи і безробіття. 14 січня протести переросли у масову бійку. Опозиціонерів підтримали військові. Під час акцій загинули щонайменше 50 людей, з них кілька журналістів та іноземців.

— У суботу обійшла кілька крамниць — хліба нема. Вирішила спекти, але з борошном теж проблеми. Другий день сидимо без їжі, — розповідає Найла зі столиці Тунісу. — На дорогах поменшало автомобілів. На автозаправках величезні черги. З'явилися мародери. Ми з чоловіком спимо по черзі. Півночі він сторожує помешкання, півночі — я. На вулицях час від часу виникають бійки. Поліція з кийками нападає на людей. У країні ще залишилися люди президента, які намагаються повернути режим.

Увечері в неділю запрацювали кафе і частина магазинів. У столиці та кількох містах солдати на танках намагаються підтримувати порядок. Із 17.00  запровадили комендантську годину.

— Вздовж дороги до аеропорту стоять люди з автоматами. Перевіряють автомобілі і всі туристичні автобуси, — розповідає російська туристка, що в неділю приїхала з Тунісу.

Туристи переривають відпустки, повертаються додому.

— Щоб забрати усіх британців, яких ми відправили у Туніс, доводиться працювати майже цілодобово. Зараз на батьківщину прибули 1800 людей. Вони летіли вісьмома літаками. Решту забезпечуємо житлом. Їм компанія поверне гроші, — каже "ГПУ" Нік Сендхем із британської туристичної фірми "Томас Кук".

Прем'єр-міністр Тунісу Мохаммед Ганнуші запевняє, що контролює ситуацію. Обіцяє у вівторок сформувати новий уряд. 15 січня конституційна рада вирішила, що вибори президента проведуть за два місяці.

Лікування оплачує страхова компанія

— У Туніс зараз туристичного потоку з України немає. Не сезон для відпочинку. Середземне море холодне. Одиниці їдуть, наприклад, на спа-процедури, — каже 30-річний Євген Ройко, менеджер столичної туристичної компанії "Сан Габріель".

— Якщо під час бойових дій турист захворів чи отримав поранення, тоді компенсацію на лікування виплачує страхова компанія, — пояснює 51-річний Мирослав Бойчин, голова правління компанії "Європейське туристичне страхування". — Вступає у силу страхування медичних витрат. Це стосується і загибелі людини. Але страховка не діє, якщо турист відмовився від поїздки або повернувся через заколот. Заява представника МЗС про бойові дії чи кліматичні катаклізми означає, що усі витрати з повернення туристів додому має забезпечити туроператор

Ірина РИБАКОВА

Зараз ви читаєте новину «Президент Тунісу утік із країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути