середа, 23 серпня 2006 19:09

Православні Польщі відбули традиційну прощу

Автор: фото: reuters/Kаtarina Stoltz
  Останні метри на гору Грабарка паломники долають на колінах
Останні метри на гору Грабарка паломники долають на колінах

Гора Грабарка на Підляшші, що на сході Польщі, стала місцем паломництва після 1710 року. Тоді у краї спалахнула епідемія холери, від якої вимирали цілі села. Одному місцевому чоловікові приснився сон, що від хвороби можна врятуватися, якщо вмитися водою зі струмка на горі. Ті, хто пішов туди, справді пережили епідемію. Незабаром біля струмка збудували церкву.

До цього часу десятки тисяч православних українців і білорусів, які живуть у Польщі, традиційно відзначать на горі Грабарці Преображення Господнє.

На Підляшші найбільше православних парафій у Польщі. Із міста Білосток — центру Підляського воєводства — до церкви на вершині гори люди йдуть п"ять днів. Щодня долають по 30 км, зупиняючись на ночівлю у містах та селах.

Учасники ходи беруть із собою намети, спальні мішки, необхідний посуд, пісну їжу й обов"язково — еластичні бинти. Усе це везуть машинами, тоді як паломники йдуть пішки.

Вони мусять бути скромно одягнені: жінки та дівчата — у довгих спідницях і хустках, чоловіки — у вбранні із закритими колінами й ліктями. За участь у прощі треба заплатити 28 злотих (46 грн).

Щороку паломники несуть на гору маленькі хрести й один великий — груповий. Останні метри дороги долають на колінах, як символ особливої побожності. Після святкових урочистостей хрести залишають довкола церви. Скільки їх там сьогодні — точно не скаже ніхто.

Зараз ви читаєте новину «Православні Польщі відбули традиційну прощу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути