Ексклюзиви
вівторок, 24 червня 2008 18:30

Помер найстаріший в світі хірург

 

Російський хірург Федір Углов помер на 104-му році в Петербурзі. За життя він провів понад 10 тис. операцій. Медика називали найстарішим практикуючим хірургом планети — до останнього дня він консультував і оперував.

Федір Углов народився 1904 року в селі Чугуєво Іркутської області. У родині було вісім дітей, батьки — робітники. 1923-го вони назбирали хлопцеві 30 руб. на дорогу і провели на річний вокзал. Федір поїхав вступати до Іркутського університету.

Пізніше він продовжив навчання в Саратовському університеті, після цього вступив до аспірантури Ленінградського медуніверситету. Вивчав пухлини в легенях.

Під час Другої світової війни Углов залишався в Ленінграді. 900 днів блокади провів за операційним столом. У повоєнні роки керував кафедрою госпітальної хірургії, створив велику хірургічну школу.

Углов одним із перших у Радянському Союзі здійснив складні операції на стравоході, середостінні, лікував смертельні колись захворювання легенів і пороки серця. 1982 року створив штучний клапан серця.

Кажуть, мав унікальну хірургічну техніку. Після операцій Угловові аплодували кращі лікарі світу. Під час святкування свого 100-річчя ювіляр сказав, що планує прожити ще 50 років.

— Подивіться на ці руки, — казав хірург. — Бачите — вони не тремтять. А це тому, що за все життя я не випив жодної чарки спиртного і не викурив жодної цигарки.

Углов дотримував принципів, що, на його думку, допомогли зберегти здоров"я і сприяли довголіттю.

— Вставай з-за столу трохи голодний, останній прийом їжі — не пізніше восьмої години вечора, їж більше риби, сиру, фруктів та овочів і пий багато рідини. Ніколи не спи після обіду, — радив медик.

Углов багато років обливався холодною водою. Казав, що ця процедура запобігає будь-яким хворобам. Вставав о 7.30, ішов на роботу, лягав близько 12-ї ночі. Запевняв, що почувається, як 30-річний.

У хірурга залишилася дружина Емілія, 72 роки, діти Тетяна, Олена та Григорій, а також 9 онуків, 9 правнуків і 2 праправнуки.

Зараз ви читаєте новину «Помер найстаріший в світі хірург». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути