пʼятниця, 02 лютого 2018 00:35

Північнокорейська шпигунка підірвала літак напередодні Олімпіади

Незадовго до початку Зимових олімпійських ігор у Південній Кореї, що відбуватимуться з 9 по 25 лютого, колишня шпигунка КНДР розповіла про теракт 30-річної давнини. Влаштувала його задля зриву літньої Олімпіади в південнокорейському Сеулі 1988-го. Наказ отримала від майбутнього лідера Північної Кореї Кім Чен Іра. На той час він керував спецслужбами.

Тоді 25-річна Кім Хен Хі та голова розвідки КНДР Кім Син Іль підклали вибухівку у літак "Боїнг- 707". На борту були 11 членів екіпажу та 104 пасажири — переважно трудові мігранти з Південної Кореї. Не вижив ніхто. Нині жінка працює на розвідку Південної Кореї.

Кім народилася 27 січня ­1962-го у родині дипломата. Виросла у столиці КНДР Пхеньяні. Деякий час жила на Кубі. Сім років її готували у північнокорейському шпигунському агентстві. Викладали бойові мистецтва й фізичну підготовку. Викрадений спецслужбами японець три роки навчав японської мови. Студентам показували пропагандистські фільми. Вчили користуватися кредитними картками, відвідувати дискотеки й купувати в супермаркетах. Наприкінці курсантів ретельно тестували.

1987 року отримала завдання — підірвати літак з громадянами Південної Кореї.

Агенти вдавали з себе японських туристів, батька й доньку. 12 листопада 1987-го вилетіли з КНДР. Дісталися Австрії через Москву. У віденському готелі невідомий передав їм детонатор, замаскований під радіоприймач "Панасонік". Рідка вибухівка була у пляшці з-під алкоголю. Зібравши бомбу, пара вирушила до іракського Багдада. Звідти мав вилетіти рейс 858.

Мали пронести вибуховий пристрій на борт. Охоронці аеропорту помітили приймач. Вийняли батарейку, необхідну для детонації.

— Я дуже нервувала. Звернулася до адміністрації. Вставила батарейки в приймач, увімкнула і з нього залунали звуки. Сказала, що вони надто переймаються, — розповідає Хі.

Пристрій дозволили взяти в салон.

— Коли сідала у літак, поглянула на пасажирів. Подумала: "Всі ці люди помруть". Але запевнила себе, що маю діяти заради батьківщини, — пригадує.

Бомбу поклала на поличку для речей у салоні. Із напарником вийшли під час проміжної посадки в Абу-Дабі, столиці Об'єднаних Арабських Еміратів.

Пристрій вибухнув 29 листопада 1987-го о 14:05 за корейським часом над відкритим морем. Літак заходив на посадку неподалік столиці Таїланду Бангкока.

Агентів упіймали в королівстві Бахрейн — невеликій острівній країні між Саудівською Аравією й Іраном. Хі та Іль мали при собі капсули з ціанистим калієм, замасковані під сигарети, — на випадок провалу.

— Ми повинні були проковтнути їх, аби ­вберегти таємницю. Я подумала — шкода, що моє 25-річне життя так закінчується, — ­каже Хі.

Іль помер. Хі врятували. 1990-го її судили. Тодішній президент Південної Кореї Ро Де У помилував шпигунку. Стала жертвою "промивки мізків" на батьківщині, сказав.

— Перше, що подумала, коли почула про помилування: "Як зрадіє моя мати". Але знаю, що велика грішниця. Я мала померти, — говорить Хі.

Вона вийшла заміж за колишнього південнокорейського розвідника. Був її охоронцем після помилування. Мають двох дітей. Зараз працює і пише мемуари.

КНДР називає біографію Хі вигадкою Півдня.

Зараз ви читаєте новину «Північнокорейська шпигунка підірвала літак напередодні Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути