вівторок, 12 серпня 2008 17:53

"Питання Чорноморського флоту зараз важливіше за питання НАТО"

  Олесь Доній: ”Присутність російських військ на території інших країн не гарантує їм миру та територіальної цілісності”
Олесь Доній: ”Присутність російських військ на території інших країн не гарантує їм миру та територіальної цілісності”

Про уроки російсько-грузинського військового конфлікту, які мають засвоїти українські політики, говорить народний депутат із фракції "Наша Україна — Народна cамооборона" Олесь Доній, 38 років.

— Сподіваюся, мої колеги з різних політичних сил зрозуміють, що питання національної безпеки, зокрема обстоювання територіальної цілісності України, є важливішими за будь-які внутрішні політичні чи партійні суперечки. Це й буде для нас головним уроком.

Ви вірите в те, що наші політики нарешті це усвідомлять?

— Повторюю: я сподіваюся. Зауважте, сьогодні українські політики мало коментують цю війну. І це не є погано. Вважатимемо це паузою, взятою ними для осмислення ситуації. Почекаємо кілька днів.

Зміна настроїв українського суспільства й еліти може припинити суперечки щодо того, приєднуватися нам до НАТО чи ні?

— Не певен. Питання щодо НАТО вже кілька років є лінією розламу в політиці та суспільстві. І так швидко вона не зникне. На мою думку, зараз важливіше й реальніше дійти згоди, що Чорноморський флот Росії має залишити Україну 2017 року — як це й передбачено міждержавною угодою. Нинішня війна на Кавказі показує, що присутність російських військ на території інших країн не гарантує їм миру та територіальної цілісності, а навпаки.

Стара Європа так гостро не відчуває небезпеки з боку Росії

Міністерство закордонних справ України підготувало проект закону про виведення Чорноморського флоту Російської Федерації після 2017 року. Війна між Грузією та Росією та фактична участь у ній кораблів ЧФ переконають депутатів ухвалити його?

— Важко сказати. В останні дні я не спілкувався з депутатами опозиційних фракцій, не знаю, як змінилися їхні настрої щодо цього закону. Але, ще раз підкреслю, питання Чорноморського флоту важливіше за питання НАТО.

На вашу думку, яка мета вчорашньої поїздки президента Віктора Ющенка та його колег з інших країн до Грузії?

— Це не лише моральна підтримка маленької держави, коли на неї напала велика. Це справді мужній крок. Справа в тому, що сьогодні у зоні конфлікту немає миротворчих сил, скажімо, ООН. Тому експерти не виключають повторення в Грузії так званого кабульського сценарію. Тобто фізичного усунення керівництва грузинської держави. За таких обставин президенти України, Польщі, Литви, Естонії, приїхавши до Тбілісі, взяли на себе функцію "живого щита". Я часто критикую нашого президента, але зараз кажу: це справді чоловічий вчинок. Показово, що на таке зважилися лідери тих європейських країн, які нещодавно перебували у сфері впливу російської імперії чи СРСР. Стара Європа так гостро не відчуває небезпеки з боку Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Питання Чорноморського флоту зараз важливіше за питання НАТО"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути