пʼятниця, 22 березня 2019 07:31

Нурсултан Назарбаєв керував країною 28 років 10 місяців і 23 дні

Автор: REUTERS
  Двірник підмітає майданчик біля пам’ятника екс-президенту Казахстану Нурсултану Назарбаєву в місті Алмати. Виготовлений з граніту, мармуру і бронзи. За спиною глави держави — два стилізованих крила, що символізують нинішню і колишню столиці: Астану та Алмати. Відкриття композиції ”Казахстан” було приурочено до символічної дати — 11.11.2011. І час презентації було призначено на 11-ту ранку
Двірник підмітає майданчик біля пам’ятника екс-президенту Казахстану Нурсултану Назарбаєву в місті Алмати. Виготовлений з граніту, мармуру і бронзи. За спиною глави держави — два стилізованих крила, що символізують нинішню і колишню столиці: Астану та Алмати. Відкриття композиції ”Казахстан” було приурочено до символічної дати — 11.11.2011. І час презентації було призначено на 11-ту ранку

— Сьогодні я звертаюся до вас, як це робив завжди, в найважливіші моменти історії нашої держави, яку ми разом будуємо. Але це звернення особливе. Я прийняв непросте для себе рішення — скласти повноваження президента Республіки Казахстан, — каже у телезверненні 79-річний Нурсултан Назарбаєв 19 березня. На годиннику 19:19 за місцевим часом.

Перший і єдиний глава Казахстану добровільно пішов із посади. Правив країною 28 років 10 місяців і 23 дні.

Проте Назарбаєв залишив за собою пост голови Радбезу країни та лідера президентської партії "Нур Отан". Завдяки низці конституційних змін Радбез набув статусу чи не головного важеля у внутрішній політиці Казахстану. А статус єлбаси — лідера нації — дає право екс-президенту звертатися до народу й державних органів з ініціативами, що підлягають обов'язковому розгляду. А також виступати перед парламентом, в уряді, входити до складу Конституційної ради. З ним мають погоджувати основні напрямки внутрішньої та зовнішньої політики.

Завчасний відхід потрібен Назарбаєву насамперед для того, щоб прийняти рішення щодо наступника, вважає політичний оглядач В'ячеслав Половинко з Алмати.

Колишній спікер сенату Касим-Жомарт Токаєв виконуватиме обов'язки президента до наступних виборів 2020-го. Досвідчений дип­ломат, один із найвідданіших Назарбаєву. Але йому 65 років, він не підходить під визначення з прощальної промови про "наступні покоління", що "зроблять Казахстан кращим". Та й виглядає занадто поміркованим, щоб тримати під контролем кланову боротьбу, де майже всі — президентські родичі. Він може впасти під натиском однієї з груп впливу.

Очевидним вибором здається старша дочка Назарбаєва 55-річна Даріга. Її вже призначили спікером сенату замість Токаєва. До того очолювала комітет із міжнародних справ, оборони і безпеки.

Те, що її батько йде за рік до виборів, дає Дарізі шанс відбілити свою репутацію від скандалів. Головний із них пов'язаний із доповіддю "Євразійської демократичної ініціативи" — міжнародної організації, що займається просуванням демократії і прав людини в посткомуністичних перехідних суспільствах Східної та Центральної Європи, Кавказу та Центральної Азії. Там ідеться, що Назарбаєва виводила з країни мільйони доларів на рахунки в Австрії. Офіційної реакції Казахстану на цю доповідь не було.

Казахстанська опозиція за кордоном як можливого наступника вказує заступника голови Комітету національної безпеки Самата Абіша. Він — племінник Назарбаєва. Головна вада цього варіанту — цілковита непублічність. Він лояльний до свого дядька, при ньому посилився тиск на незадоволених внутрішньою політикою. Але в розкрутку Абіша доведеться вкласти чимало ресурсів.

Інші варіанти малоймовірні. Але, хоч би хто став президентом номер два, ця кандидатура буде узгоджена і з Москвою, і з Китаєм, і з Заходом. Перед відставкою Нурсултан Назарбаєв зателефонував російському президенту Володимирові Путіну. Такий же дзвінок зробив главі Китаю Сі Цзіньпіну. Казахстан відіграє роль буферної зони між Москвою і Пекіном, а після минулорічної поїздки Назарбаєва до Трампа Сполучені Штати теж бачать у республіці партнера в Центральній Азії. З Євросоюзом у Астані найвищий товарообіг. Тож усім вигідно, щоб владні перестановки відбулися максимально тихо і так, щоб нічого не змінилося.

Для багатодітних матерів, які вимагали відставки Назарбаєва, лідер нації підготував подарунок: влив на соціальні виплати майже 2 трлн тенге — приблизно 140 млрд грн.

На початку лютого у столиці Казахстану Астані згоріли п'ятеро дітей. Їхні батьки працювали ночами, щоб підзаробити. Тому врятувати дівчат — наймолодшій не було і року — з пожежі було нікому. Похорон дітей перетворився на політичну демонстрацію, а потім накопичене роками соціальне невдоволення перекинулося на інші регіони.

У грудні 2014-го Нурсултан Назарбаєв відвідав Київ. Запевняв, що підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Та як справжній східний багатовекторний політик, він завжди висловлювався на догоду аудиторії.

— Корінь усіх проблем і бід України — немає стабільності і загальнонаціональної згоди. Десятиліттями тривають політичні баталії, що переросли у збройний конфлікт. Невже ви думаєте, що проста людина вийшла з хати, взяла лопату й пішла воювати, вбивати. Ні. Політики їх відправляють у вогонь братовбивства, — сказав Назарбаєв у Москві дорогою з Києва 25 грудня 2014 року. — Казахстан готовий сприяти відновленню економічного співробітництва між країнами та прискоренню мирного процесу на Донбасі.

— Не приховуватиму, я за Україну теж переживаю. Я там навчався у Дніпродзержинську (тепер місто Кам'янське. — ГПУ). Я знаю українців, у мене друзі досі збереглися. Ми розуміємо одне одного, душі розуміємо. Одні й ті ж пісні співаємо, спільні жарти. Хочеться, щоб відновилися відносини, які були, — говорить Нурсултан Назарбаєв в інтерв'ю для російського телебачення 7 грудня 2018 року. — Тільки одне питання — чому в Україні сталося те, що сталося? Чому самій Україні не дали можливість розібратися зі своїми справами?

Проте двосторонні відносини з Росією вважає зразковими: "І нам необхідно їх зберігати".

За матеріалами експертно-аналітичного центру "Карнегі"

Переніс операцію на передміхуровій залозі

Нурсултан Назарбаєв народився 6 липня 1940 року в селі Чемолган Каскеленського району Алматинської області Казахстану. "Я син, онук і правнук чабанів, тобто не з дворян", — писав про себе у книжці "Без правих і лівих". Його рід — Шапрашти — є одним із найстаріших і найчисельніших. Батько Абіш був нащадком вождя роду, а мати Альжан походила з родини священиків.

1965 року, здобувши освіту в металургійній галузі, працював на Карагандинському меткомбінаті. Від початку 1970-х робив партійну кар'єру. За 20 років очолив Центральний комітет Компартії Казахстану та Верховну Раду республіки. Від квітня 1990-го беззмінний глава держави.

У Назарбаєва є молодші брати Сатибалди та Болат і сестра Аніпа. Вони та їхні нащадки зробили чиновницькі та військові кар'єри, сестра має бізнес.

Із Сарою Конакаєвою одружився 1962 року. Вона народила трьох доньок. Займається благодійністю, пише книжки про здоровий спосіб життя. У подружжя є восьмеро онуків і п'ятеро праправнуків.

2011-го Нурсултан Назарбаєв переніс операцію на передміхуровій залозі. Лікувався у Німеччині й Австрії.

Зараз ви читаєте новину «Нурсултан Назарбаєв керував країною 28 років 10 місяців і 23 дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути