Ексклюзиви
неділя, 24 червня 2007 15:59

Номерні знаки коштують дорожче за машини

Придбати автомобіль у китайському місті Шанхай може кожен бажаючий. Проте відразу поїхати на ньому вдасться не всім.

Щоб зареєструвати машину, потрібно купити номерний знак. Їх продають раз на місяць на аукціонах — щоразу обмежену кількість. Бажаючих завжди приблизно удвічі більше, ніж номерних знаків. Тому ціна постійно росте. Минулого тижня 6 тис. номерів продали в середньому по $6260. Новенький автомобіль компанії "Черрі" коштує на тисячу менше.

Влада Шанхая почала продавати номерні знаки на аукціонах, щоб контролювати кількість автомобілів на дорогах. У найбільшому китайському місті проживає понад 20 млн чоловік. Приблизно кожен п"ятий має машину, а водіїв щороку стає все більше.

Щоб взяти участь в аукціоні, потрібно внести $250 за реєстрацію і заявити, скільки готовий заплатити за номерний знак. Отримують його ті, хто більше платить. За рік організатори аукціонів заробляють близько півмільярда доларів. Ці гроші витрачають на ремонт і будівництво доріг.

Шанхай — єдине місто в Китаї, де номерні знаки продають на аукціонах. Протягом кількох років чимало місцевих жителів купували знаки в сусідніх містах, де вони значно дешевші. Однак влада мегаполіса подолала цю проблему. Тепер шанхаєць може придбати номерні знаки в іншому місті лише за певних умов. Наприклад, якщо він має там офіційно зареєстрований бізнес або одружився з тамтешнім уродженцем.

Єдиний вихід для бідних водіїв — купувати потримані автомобілі. Таких щороку продають удвічі більше, ніж нових.

Зараз ви читаєте новину «Номерні знаки коштують дорожче за машини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути