середа, 07 квітня 2010 23:15

Назвали імена смертниць із московського метро

Російські спецслужби встановили особи двох шахідок, які підірвали московське метро. Зробили це за головами жінок і фрагментів тіл, уцілілих після вибуху. Обидві родом із Дагестану.

Потяг на станції Луб"янка здетонувала Маріам Шаріпова, 28 років. Вона була дружиною Магомедалі Ваґапова, одного з керівників повстанців.

Її батько Расул Магомедов упізнав її після того, як на мобільний надіслали фото голови смертниці після вибуху.

— Коли дружина востаннє її бачила, на Маріам була така ж червона хустина, що й на світлині, — говорить Расул. Кілька днів не знали, де вона. Була набожна, але не висловлювала радикальних думок.

Маріам народилася в селі Балахані. Батько викладає у школі російську мову та літературу, мати — біологію. Дівчина закінчила з червоним дипломом Дагестанський університет, мала дві вищі освіти — математичну та психологічну. У школі викладала інформатику, була співавтором трьох наукових робіт. 28 березня Маріам з матір"ю поїхала до Махачкали. Сказала, провідає подругу і зникла.

Друга смертниця, 17-річна Дженнет Абдурахманова, із села Костек. Матір, Маулетхиз Абдулаєву, 51 рік, місцеві звуть "дивною". Жінка заробляла продаючи насіння на місцевому ринку. Була двічі заміжньою. Має ще одну 21-річну доньку. Дженнет Абдурахманова, за словами вчительки Ваґідат Мусафаєвої, була найкращою в класі.

2005-го мати разом із Дженнет переїхали в Хасавюрт, винайняли помешкання. Маулетхиз Абдулаєва торгувала насінням, донька навчалася у медресе, мусульманській школі.

— Вона вивчала Коран, іслам та арабську мову. Була дуже здібною, але весь час носила хіджаб, хоч це й не обов"язково, — пригадує подруга Дженнет по медресе.

Абдурахманова була дружиною повстанця Умалата Магомедова, 30 років, убитого російськими федеральними військами 31 грудня 2009-го. Кажуть, пообіцяла помститися після загибелі чоловіка.

29 березня на станціях московського метро Луб"янка і Парк культури в ранковий час пік сталися два вибухи з інтервалом у 40 хв. Загинули 40 осіб, 100 постраждали.

Зараз ви читаєте новину «Назвали імена смертниць із московського метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути