неділя, 18 лютого 2007 18:20

На Новий рік китайці готують свинячі ратиці

У Китаї Новий рік відзначають за місячним календарем. Щороку свято припадає на інший день. Цього разу його відзначали в неділю 18 лютого.

До свята готуються ретельно. За два тижні купують новий одяг. Мати на собі все "з голочки" у новорічну ніч — найвірніший спосіб спіймати удачу за хвоста, вірять жителі країни. Бажано одягти побільше червоних та помаранчевих речей, бо 2007-й за китайським календарем — рік Золотої свині.

У переддень свята вся сім"я обов"язково збирається за родинним столом. Для багатьох китайців це чи не єдина можливість у році  побачити батьків, братів і сестер. Тому родичі їдуть до рідних домівок з усієї країни і навіть з-за кордону. Квитків на поїзди та автобуси в ці дні дістати практично неможливо. Люди часто ночують під касами.

На стіл ставлять страви із риби. Вона символізує багатство. Із делікатесів — варені курячі лапки і свинячі ратиці. П"ють в основному пиво, рідше вино та китайську горілку.

На півночі країни у новорічну ніч їдять цзяоцзи — пельмені з різною начинкою, у які ховають монетки. Кому вона дістанеться — той проживе рік успішно. У південних провінціях подають няньгао — смажений або варений клейкий рис із овочами. Деякі родини купують одразу декілька мішків і готують його ще протягом наступних місяців.

Більшість китайці визнають, що впродовж останніх років свято втратило свою пишність і дух.

— Коли я була маленькою, гроші на Новий рік відкладалися за півроку, — згадує 24-річна Лі Шуан Шуан з південного містечка Піньян. — Навіть у найбідніших родинах дітям купували новий одяг. Родичі дарували "червоні конверти" з грошима.

Сьогодні дітей уже не здивуєш "червоним конвертом" чи новим одягом. Молодь усе частіше ігнорує сімейні традиції, а цзяоцзи і няньгао можна купити будь-коли у супермаркеті.

На 15-й день нового року, коли місяць у повні, китайці відзначають Свято ліхтарів. На вулицях, у парках і храмах розвішують різних розмірів круглі червоні лампи. Готують також кругле печиво. Воно символізує повний місяць. Це свято завершує всі новорічні святкування у китайців.

Зараз ви читаєте новину «На Новий рік китайці готують свинячі ратиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути