Ексклюзиви
вівторок, 17 березня 2009 18:23

На Мадагаскарі перемагає помаранчева революція

Автор: фото: reuters/Siphiwe Sibeko
  Військові їдуть на виготовленій у СРСР бойовій машині піхоти вулицями Антананаріву, столицею Мадагаскару. Армія цієї острівної країни перейшла на бік помаранчевої опозиції
Військові їдуть на виготовленій у СРСР бойовій машині піхоти вулицями Антананаріву, столицею Мадагаскару. Армія цієї острівної країни перейшла на бік помаранчевої опозиції

В острівній державі Мадагаскар, в Індійському океані, стався державний переворот. Опозицію, що виступає під помаранчевими прапорами, очолив колишній діджей і мер столиці Антананаріву 34-річний Ендрю Раджоеліна.

Політичні негаразди тривають на Мадагаскарі з грудня. Тоді між президентом 59-річним Марком Равалумананом та мером столиці Раджоеліною виник конфлікт. Президент закрив телеканал мера та звільнив його з посади градоначальника. Раджоеліна звинуватив главу держави в диктаторстві й вивів на вулиці багатотисячний натовп. Минулого місяця мітинги переросли в сутички з поліцією, під час яких загинули 70 людей та 200 отримали поранення.

У ніч на 17 березня армія Мадагаскару, яка до цього дотримувалася нейтралітету в політичних питаннях, перейшла на бік опозиції. На площу перед президентським палацом в Антананаріву виїхали танки з помаранчевими прапорами. Солдати захопили палац, пізніше оточили будівлю Центробанку. Очевидці кажуть, що в місті пролунало лише кілька попереджувальних пострілів у небо, ніхто не постраждав. Президент у цей час перебував у заміській резиденції. Після захоплення палацу він звернувся до ООН із проханням надати йому військову допомогу.

Мадагаскар може охопити громадянська війна — прибічники президента погрожують влаштувати акції протесту у відповідь. Із країни, що живе здебільшого на прибутки від туризму — $390 млн на рік — виїжджають іноземці.

— До Мадагаскару з України літають рідко, — каже менеджер київської туристичної компанії "Хотвей тревел". — Частіше обирають Барбадос чи Мальдіви. Останню групу туристів ми відправляли на острів ще позаминулого року. У середньому вартість такої путівки на людину — 3 тисячі доларів. Кожна туристична компанія попереджає клієнта про небезпеку, якщо хтось вирішує летіти до країни в розпал сутичок. Але відповідальності за туриста не несе.

Зараз ви читаєте новину «На Мадагаскарі перемагає помаранчева революція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути