середа, 05 грудня 2007 18:07

Морські водорості годують половину Занзібару

Автор: фото: REUTERS/Finbarr O'Reilly
  Жінки й дівчата збирають водорості поблизу селища Бвею на одному з островів архіпелагу Занзібар. Їхній продаж — другий за прибутковістю бізнес після туризму
Жінки й дівчата збирають водорості поблизу селища Бвею на одному з островів архіпелагу Занзібар. Їхній продаж — другий за прибутковістю бізнес після туризму

Цінні види їстівних морських водоростей добре ростуть уздовж усього узбережжя танзанійських островів Занзібар. Нині їх експорт — друга після туризму стаття заробітку для всієї Танзанії.

Щороку країна експортує 10 тис. т водоростей на азіатський ринок, де з них готують делікатесні страви. А почалося все 20 років тому. Тоді з Філіппін на Занзібар завезли 4 кг бурих водоростей.

Спочатку вони не приносили значного доходу. Вирощувати водорості по коліно у воді було складно. Цим займалися переважно жінки та діти, тоді як чоловіки полювали. Так триває й досі. Жінки створюють картелі, самі знаходять партнерів зі збуту. Тому, відповідно, заробляють більше грошей за свою сильну половину.

— Тепер не ми одружуємося з ними, а вони з нами, — жартують із цього приводу місцеві чоловіки.

Останнім часом занзібарські жінки почали опановувати й інші різновиди сільськогосподарського бізнесу. Продають вироби з кокосів, м"ясо домашньої птиці, мед. Картелі підтримує держава, а вирощування водоростей спонсорують неурядові організації з усього світу.

Економісти вважають, що саме розвиток такого маленького фермерського бізнесу може вивести африканські країни з глибокої економічної кризи.

Зараз ви читаєте новину «Морські водорості годують половину Занзібару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути