Ексклюзиви
четвер, 27 вересня 2007 15:45

Монахи повстали проти військової диктатури

Коли в серпні уряд М"янми вдвічі підвищив ціну на паливо, це фактично паралізувало життя в цій азійській країні. Однак ніхто з 50-мільйонного населення не наважився протестувати.

Країною керує жорстока військова хунта під назвою Державна рада миру та розвитку на чолі з генералом Тан Шве, 74 роки. Рада обіцяла розправитися будь з ким, хто критикуватиме політику уряду. Однак у М"янмі є люди, на яких побоїться підняти руку навіть військова диктатура.

Це буддійські монахи. У країні, де буддизм сповідують 89% жителів, монахи є людьми недоторканними. Саме вони й розпочали акції протесту. У вівторок на вулиці столиці М"янми Янгона на мирну демонстрацію вийшли вже 10 тис. людей.

Монахи вимагають покращання умов життя та звільнення політичних в"язнів, зокрема правозахисниці Аун Сан Су Чжи. Вона перебуває під домашнім арештом вже 10 років. Демонстранти несуть національні прапори М"янми, яка до 1989 року називалася Бірмою, та скандують "Демократія! Демократія!".

Влада спочатку не розганяла демонстрації, поважаючи недоторканність духовних осіб. Однак на вулицях Янгона повно озброєних поліцейських. Донедавна вони взагалі не втручалися в перебіг подій. Та 20 вересня вперше застосували газ для розгону демонстрації. А в середу та четвер правоохоронці почали використовувати зброю. Перед тим вони місяць терпіли акції протесту. За певними даними, в сутичках загинули 8 чоловік.

Поки що монахи відмовляють пересічних людей від участі у вуличних протестах. Кажуть, що беруть усю відповідальність на себе.

Спроби ООН накласти міжнародні санкції на М"янму блокують Росія та Китай. Обидві країни давно захищають позицію влади країни. Будь-які санкції вони називають втручанням у внутрішні справи М"янми.

Зараз ви читаєте новину «Монахи повстали проти військової диктатури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути