Ексклюзиви
вівторок, 24 жовтня 2017 00:40

"Мого вовкодава ведмідь поцупив разом із ланцюгом"

Автор: ФОТО: Любов Барабашова
  Мешканці дачного селища Лопатіно Невельського району на півдні острова Сахалін Російської Федерації стоять біля туші бурого ведмедя. Його застрелив господар, у дворі якого хижак напередодні роздер собаку
Мешканці дачного селища Лопатіно Невельського району на півдні острова Сахалін Російської Федерації стоять біля туші бурого ведмедя. Його застрелив господар, у дворі якого хижак напередодні роздер собаку

На Сахаліні цієї зими прогнозують навалу шатунів

Цієї осені на острові Сахалін, що на Далекому Сході Російської Федерації, ведмеді загризли двох людей. Ще один рибалка після зустрічі з хижаком опинився в лікарні. Тварини поводяться вкрай агресивно, тероризують населення. Аномальна поведінка ведмедів зумовлена впливом людини, кажуть фахівці.

Кілька сімей з дітьми приїхали відпочити на річку Тамбовка на південному заході острова. Пообіді один із чоловіків пішов рибалити подалі від людей. Не повернувся до вечора. На пошуки відправили мисливців. Наступного дня вони натрапили на ведмедя, поруч знайшли тіло рибалки. Тварину застрелили.

На початку вересня ведмідь у Макаровському районі острова вбив 70-річного чоловіка, досвідченого мисливця. Зараз на Сахаліні хижаки заходять навіть на подвір'я.

Рятувальні служби регіону регулярно нагадують про небезпеку зустрічі з ведмедем у лісі.

Увесь вересень дачне селище Лопатіно Невельського району на півдні Сахаліна жило ніби в облозі. Дачники ходили вулицями лише юрбою. Собак ховали в хатах, не випускали з сараїв кіз. Занедбали ділянки поодаль від будинків. Селищем вільно розгулював ведмідь.

— Він ламав паркани, господарював у дворах і садах. Об'їв із дерев урожай слив та яблук. Зжер десяток дворових собак, серед них були величезні алабаї та кавказці. Мого вовкодава поцупив разом із ланцюгом. Мисливці їздили в Лопатіно майже щодня. Але хижак від них ховався, — розповідає місцевий Станіслав.

До двору Валентини Дудкіної звір навідувався кілька разів. Жінка тримає кіз. У ніч на 26 вересня у дворі подав голос собака, завив і стих. Вранці господарі побачили, що ведмідь буквально роздер його. Рештки прибирати не стали, бо знали — хижак повернеться доїдати. Чоловік Валентини Іванівни засів удома з рушницею. Застрелив звіра.

Ведмедів останнім часом убивали в Невельському районі в селах Зоря та Шебуніно. ЗМІ публікували відео, на якому хижак блукає вулицями і не боїться автомобіля, що проїжджає повз. Тварину періодично бачать на спортивному майданчику.

Наприкінці вересня в Анівському районі ведмідь убив шістьох корів на одній із ферм. Схопив одну. Коли стадо сполошилося — задрав усіх, до кого міг дістатися.

Сахалінці звикли до сусідства з ведмедями. Іноді хижаків годують буквально з рук. Але цей рік незвичайний — звірі почали виходити до будинків та поводяться агресивно.

— У нашому лісництві застрелили вже 16 ведмедів. За ліцензією — всього двох, решта — вимушений відстріл. Зазвичай ми рідко вбиваємо більше десятка ведмедів на рік, — говорить Роман Жуков, який очолює Анівське лісництво. — Нинішня ситуація — надзвичайна. Єгері весь час у роз'їздах. За минулі два тижні в них був лише один вихідний. Намагаємося відлякати хижака, загнати його в ліс. До села Таранай вийшла ведмедиця з ведмежам. Єгері кілька разів виїжджали, хотіли віднадити. Але з лісу їх виганяв інший ведмідь. Довелося ведмедицю вбити.

На острові 2016-го трапилося 62 небезпечні випадки з ведмедями, застрелили 32 тварини. Цьогоріч видали вже 121 дозвіл на відстріл, убили 61 хижака. Мисливці не завжди встигають на виклик. Днями ведмежа, яке блукало поміж 5-поверхівками в місті Макаров, відстрілювали поліцейські.

Головна версія аномальної поведінки ведмедів — голод, кажуть природоохоронці. Основна їжа хижака — лососева риба. Цього року на Сахаліні горбушу й кету практично винищили. Зазвичай за сезон виловлювали по 150–200 тис. т червоної риби. Цього року горбуші добули приблизно 24 ­тис. т. Це — найгірший результат за останню чверть століття. Горбушу вичерпали рибопромисловці та браконьєри. Не залишають рибі можливості для відтворення.

Фахівці мінлісгоспу заперечують версію природоохоронців. Мовляв, у раціоні ведмедів переважають рослинні корми. Якби вид мав проблеми з харчуванням, поступово вимирав би. Однак статистика свідчить про протилежне. Торік ведмедів було менше, ніж 2017-го, — 4280 особин, а 2014-го — 3788. У багаті на рибу 2000-і їх було 3470.

"Ведмеді голодні. Після відстрілу ми оглядаємо тіла. Ще не зустріли жодного звіра, що мав би підшкірний жир товщий за 3 сантиметри. Менше було, більше — ні. Щоб ведмідь заліг у сплячку, йому потрібно нагуляти мінімум 8-сантиметровий шар", — спростовують висновки своїх начальників мисливці.

Голодні тварини поводяться неадекватно. Єгері розповідають про випадки зоологічного канібалізму. Сильніші звірі вбивають і їдять слабших. Також ведмеді, які зазвичай строго дотримуються меж своїх угідь, стали заходити на територію інших у пошуках їжі.

Голодний звір не зможе залягти в сплячку. Якщо й засне, швидко прокинеться. На Сахаліні ймовірна навала шатунів.

— Нинішній рік — найскладніший для ведмедів років за 20. Тварини або помруть від голоду, або їх застрелять, — каже Ірина Єремеєнко з Сахалінського державного університету.

— Подібний голод трапляється приблизно раз на 10 років. І хоч багато тварин гине, популяція відновлюється, — дає оптимістичний прогноз Іван Середкін, один із кращих на Далекому Сході знавців бурих ведмедів. — Інша справа, як пережити найближчу зиму сахалінцям, в чиї подвір'я заходять голодні хижаки.

4492 така популяція бурих ведмедів зафіксована на ­Сахаліні цьогоріч.

Зараз ви читаєте новину «"Мого вовкодава ведмідь поцупив разом із ланцюгом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути