четвер, 21 лютого 2008 14:34

Михайла Зайферта засудили за вбивства в концтаборі

Колишнього наглядача концентраційного табору 83-річного Михайла Зайферта, який родом з України, депортували з Канади до Італії. Там він почує вирок про довічне ув"язнення за військові злочини в часи Другої світової війни.

У 1944–1945 роках Зайферт був охоронцем в італійському транзитному концтаборі Больцано. Там утримували євреїв, італійських партизанів та німецьких дезертирів. Зайферт убивав та знущався з в"язнів. За особливу жорстокість йому дали прізвисько "Чудовисько Больцано".

— Він заморив голодом 15-річного в"язня. Жорстоко катував жінку перед тим, як убити її з дитиною. Ще одному арештантові власноруч видавив очі, — розказує свідок.

Із 1951-го українець проживав із родиною в канадському місті Ванкувер. Він працював теслею і багато років приховував своє минуле. Однак 2000-го суд італійського міста Верона заочно визнав його винним у дев"яти вбивствах. Хоча свідки приписують Зайфертові ще кілька, а також зґвалтування та численні катування. Сам чоловік усе заперечує.

За запитом італійців, його арештували в Канаді 2002 року. Однак рішення про екстрадицію ухвалили лише на початку 2008-го. Увесь цей час Зайферт оскаржував судову постанову.

Враховуючи вік чоловіка, ще не вирішили, як саме він відбуватиме покарання. Італійці розглядають два варіанти: утримувати його в тюремній лікарні або під домашнім арештом у родині, яка погодиться взяти його до себе. Нині Зайферт має пройти медичне обстеження в Неаполі.

Торік федеральний апеляційний суд американського міста Чикаго виніс рішення про депортацію колишнього нациста родом з України 87-річного Осипа Фіріщака. Довели його причетність до злочинів української допоміжної поліції, яка брала участь у репресіях. Із березня 1942-го по червень 1943 року Фіріщак заганяв львівських євреїв до гетто, розстрілював старих і хворих у лісах.

1949 року українець перебрався до Америки, надавши імміграційним службам хибні свідчення. Оселився в Чикаго. Як і Зайферт, працював теслею.

Лише через кілька десятиліть спецпідрозділ міністерства юстиції США виявив на території штатів 107 колишніх нацистів та колабораціоністів.

Суд у справі Фіріщака триває, оскільки чоловік оскаржив рішення про депортацію.

Зараз ви читаєте новину «Михайла Зайферта засудили за вбивства в концтаборі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути