вівторок, 07 серпня 2018 07:50

Людям пропонують спати в супермаркетах

Автор: REUTERS
  Діти бавляться у фонтанах на площі французького міста Ніцца. Липень став найжаркішим місяцем для країни за останні 118 років
Діти бавляться у фонтанах на площі французького міста Ніцца. Липень став найжаркішим місяцем для країни за останні 118 років

Фінська мережа магазинів К-Супермаркет запропонувала відвідувачам спати в торговельних залах. Так допомагають людям урятуватися від спеки. У приміщеннях є кондиціонери та холодильники.

— Одна відвідувачка пожартувала, що було б чудово поспати в прохолодному супермаркеті. Ми завжди намагаємося відповідати на відгуки клієнтів, — каже менеджер мережі Маріка Ліндфорс. У Фінляндії температура сягнула +27°C.

Через гаряче повітря з Африки температура на вихідних у Португалії була +46,4°C, в Іспанії +46,6°C. Небо забарвилося в помаранчеві кольори через дрібні частинки пилу та піску, принесені з пустелі Сахара. Медики попередили, що вони ускладнюють дихання. Від спеки в Іспанії померли троє людей. Нинішній рекорд +48°C погода встановила в грецькій столиці Афінах 1977-го. Синоптики передбачають, що цього року може його побити.

Міністерство охорони здоров'я Франції рекомендує жителям південних регіонів уникати автомобільних поїздок із малими дітьми в години пік. Це може призвести до зневоднення. Альпіністам порадили відкласти підйом на французькі Альпи. Можливий обвал гірських порід і сходження снігу та льоду — через високі температури він тане. У липні Франція пережила найгарячіший місяць із 1900 року. Через посушливу погоду зберуть менше равликів.

У Німеччині гине врожай пшениці, соняшнику й картоплі. У країні чекають зростання цін на продукти. Німецький союз селян заявив, що цьогорічний урожай пшениці буде найгірший за останні 15 років. Там температура сягнула +36°C. Липень став найспекотнішим місяцем у Німеччині з 1881‑го. Майбутні збитки економіки оцінюють у 1,4 млрд євро — 44 млрд грн. Пивовари скаржаться, що через спеку зросло споживання пива і їм бракує скляних пляшок. Винороби готуються заздалегідь зібрати врожай.

Людей по всій Європі закликають економно використовувати електро­енергію. Рівень її споживання зростає у спеку через роботу кондиціонерів, вентиляторів та іншого обладнання. У Польщі електростанції перевели в режим надзвичайного стану.

У Швеції вимкнули енергоблок найбільшої АЕС. Вода в Північному морі, яку беруть для охолодження реактора, прогрілася до +25°C. Ця температура є критичною з точки зору безпеки. Льодовик на південному піку місцевої гори Кебнекайсе з початку липня зменшився на 4 м. Раніше мав товщину 40 м і його вважали найвищою точкою Швеції. Тепер поступається північному пікові. Той заввишки 2097 м.

У Норвегії температура за Полярним колом досягла +31,2°C. Водіїв застерігають від зіткнення з оленями і вівцями. Тварини ховаються від сонця в тіні дорожніх тунелів.

Європейські країни закривають ­аеропорти. Гаряче повітря стає більш розрідженим, змінюється його тиск. Літаку може не вистачити злітної смуги для відриву від землі та посадки, пояснює британський перевізник "Брітіш Ейрвейс". У країні температура сягнула +35°C.

Високі температури, що переживає Європа цього літа, можуть стати нормою до 2040 року, каже керівник Національного центру інформації про стан клімату Марк Маккарті.

Зараз ви читаєте новину «Людям пропонують спати в супермаркетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути