Ексклюзиви
неділя, 26 листопада 2006 19:21

Литвиненко помер від отруєння

 

— Ці виродки дістали мене, — сказав 43-річний Олександр Литвиненко за кілька годин до смерті своєму другові, російському режисеру Андрію Некрасову. — Пообіцяй мені, що не повернешся в Росію. Інакше ти будеш наступним.

Колишній агент російської служби безпеки помер від отруєння минулого четверга в одній із лондонських лікарень. До останнього він був переконаний, що вбивство замовила російська влада.

— Саша був гарним, сильним і сміливим чоловіком, — сказав Некрасов після його смерті. — А людина, яку я побачив у лікарні, була схожою на в"язня нацистського табору.

Литвиненко народився у Воронежі. У 26 років почав працювати у спецслужбах. Дослужився до підполковника.

Він заявляв, що отримав завдання вбити Бориса Березовського, тоді заступника секретаря ради безпеки Росії. Виконати наказ відмовився. Стверджував також, що 1999 року агенти Федеральної служби безпеки підірвали житловий будинок у Москві. Пізніше звинувачення в цьому чеченців і війна в республіці допомогли Путіну виграти президентські вибори.

2000 року із дружиною Мариною і сином Анатолієм Литвиненко утік із Росії до Великої Британії і попросив політичного притулку.

Різке погіршення здоров"я він відчув 1 листопада. Того дня він зустрівся з італійцем Маріо Скарамеллою. Той нібито приніс інформацію про убивць журналістки Анни Політковської. Зустрічався він і з двома росіянами. Одним із них був колишній агент КДБ Андрій Луговой. Обоє заперечують, що отруїли Литвиненка.

— Будь-яка смерть — це трагедія. Причетність Москви до убивства — це повний абсурд, і додати до цього немає що, — запевняє представник прес-служби російського президента Дмитро Пєсков.

Спочатку британські лікарі повідомляли, що Литвиненка отруїли талієм. Однак після смерті експерти з"ясували, що був використаний радіоактивний полоній. У природі його добувати вкрай важко, отримують метал в ядерних реакторах.

Зараз ви читаєте новину «Литвиненко помер від отруєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути