неділя, 18 березня 2007 16:23

Лікарку засудили на рік за смертельний укол пацієнтці

Автор: фото: REUTERS/Regis Duvigna
  Лікарка з французького міста Періге Лоренс Трамуа (ліворуч) доручила медсестрі Шанталь Шанель (праворуч) зробити смертельну ін’єкцію хлориду натрію пацієнтці Паулетт Дрюе. Остання страждала від раку підшлункової залози
Лікарка з французького міста Періге Лоренс Трамуа (ліворуч) доручила медсестрі Шанталь Шанель (праворуч) зробити смертельну ін’єкцію хлориду натрію пацієнтці Паулетт Дрюе. Остання страждала від раку підшлункової залози

Суд французького міста Періге визнав злочинним рішення 35-річної лікарки Лоренс Трамуа зробити пацієнтці Полетт Дрюе, 65 років, смертельну ін"єкцію хлориду натрію. Жінка страждала від раку підшлункової залози. Із лікаркою була знайома 17 років.

Старша сестра Лоренс вийшла заміж за сина Полетт. Так жінки породичалися. Хворій лікування не допомагало, тому вона просила позбавити її від страждань. Лікарка не могла дивитися, як небайдужа їй людина помирає.

— Я ані миті не жалкую, бо зробила це з поваги та любові, — сказала на суді Трамуа. — Вона не хотіла помирати в багні.

Зробити укол лікарка доручила 40-річній медсестрі Шанталь Шанель. Дрюе померла за кілька хвилин після ін"єкції.

Згідно з французьким законодавством, евтаназія заборонена. Однак є пункт, який дозволяє фахівцеві припинити лікування, коли стан пацієнта безнадійний. Це рішення приймають разом із хворим, його родиною та спеціальною комісією з медичної етики.

Багато медиків вважають, що така процедура ще жорстокіша, ніж евтаназія. Трамуа мала дотриматися цієї формальності. Родина померлої заявляє, що лікарка не радилася з ними. Запевняють, що ніколи б не погодилися.

Лоренс засудили до умовного ув"язнення на рік. Проти цього рішення вже виступили 2 тис. французьких медиків. Вони вимагають скасування покарання і збирають підписи.

Суд постановив не вносити запису про злочин до особової справи Трамуа, щоб вона змогла продовжувати медичну практику. Медсестру Шаналь Шанель визнали невинною.

У квітні у Франції відбудуться президентські вибори. Головні кандидати на пост глави держави — 53-річна  соціалістка Сеґолен Руаяль та нинішній міністр внутрішніх справ Ніколя Саркозі, 51 рік. Обоє обіцяють узаконити евтаназію, якщо прийдуть до влади.

Зараз ви читаєте новину «Лікарку засудили на рік за смертельний укол пацієнтці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути