середа, 28 листопада 2007 17:37

Китайські діти вчаться в печері

Автор: фото: REUTERS
  Учні та вчителі з китайського селища Ґету перебралися до печери, бо школа часто руйнується під час природних катаклізмів. А щоразу відбудовувати її немає коштів
Учні та вчителі з китайського селища Ґету перебралися до печери, бо школа часто руйнується під час природних катаклізмів. А щоразу відбудовувати її немає коштів

Жителі китайського селища Ґету, що в провінції Ґуйчжоу, облаштували школу у великій печері неподалік в горах.

Через мінливу погоду, коли вітер та дощі руйнували будинки до фундаменту, в них не було сили щоразу відбудовувати ще й школу. Тож китайці перенесли навчальний заклад до надійнішого місця, де учні будуть захищеними від стихії.

Школа так і називається — "Печерна". Спочатку там був лише один клас. Нині навчається 186 учнів, з якими працюють вісім учителів.

— Школярам подобається навчатися. У нас є один учень, який живе дуже далеко. Так він іде сюди три години, а потім стільки ж назад, — розповідає директор школи.

Тут викладають ті самі предмети, що й у звичайній школі. По завершенні навчання кожен учень отримує атестат. Є класи для дітей різного віку. Облаштували майданчик для ігор. Стін і стелі школа не має.

— У них просто немає потреби, — каже директор.

У Ґету живуть переважно представники народності мяо. Понад 150 років вони використовують печеру поблизу селища як притулок. Колись тут був навіть господарський склад.

В американському місті Енн Арбор у штаті Мічиган є школа на дереві. У великій дерев"яній споруді, облаштованій на старій яблуні, навчаються майже 15 учнів різного віку. Однак тут вони не отримують атестату зрілості, а лише вчаться малювати та ліпити з глини.

Зараз ви читаєте новину «Китайські діти вчаться в печері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути