Ексклюзиви
четвер, 13 вересня 2012 05:00

Китайці та японці сваряться за нафтоносні острови

 

Два китайські патрульні кораблі прибули у вівторок до спірних з Японією островів Сенкаку у Східнокитайському морі, які китайці називають Дяою. Це сталося наступного дня після того, як японський уряд повідомив, що викупляє острови у приватного власника за 2 млрд єн — це понад 204 млн грн. Давня суперечка країн за п'ять безлюдних островів і три скелі загострилася після того, як у морському шельфі навколо них знайшли багаті поклади нафти.

— Давно минули ті часи, коли китайська нація була об'єктом залякування і приниження з боку інших. Китайський уряд не буде спокійно сидіти й дивитися, як порушують його територіальний суверенітет, — повідомляє міністерство закордонних справ Китаю.

Японці своїх кораблів назустріч сусідським поки що не відправляли. Все почалося у квітні, коли губернатор столиці Токіо Сінтаро Ісіхара оголосив добровільний збір коштів на викуп островів Сенкаку в японської родини Куріхара, потомків колишніх поселенців-остров'ян. Викуплене мало перейти у власність міста. Тоді прем'єр-міністр Йосіхіко Нода вирішив, що острови повинна викупити держава.

Ці наміри роздратували китайців. У липні біля островів матроси з китайських патрульних катерів через гучномовці сварилися з японськими колегами з кораблів берегової охорони. У серпні спочатку китайські, а потім японські активісти висаджувалися на островах і встановлювали свої прапори.

— Загорнути себе в національний прапор — це чудовий вихід, щоб виправдатися для людей, які мають інші проблеми, — вважає японський політолог Коїчі Накано. — Китайські комуністичні лідери часто використовують націоналізм, щоб відвернути увагу від своїх внутрішніх проблем.

Китайці вважають острови Сенкаку останнім, що залишила собі Японія від окупованих китайських територій під час Другої світової. Кажуть, ці землі належали Китаю сотні років. Японці розповідають, що 1885-го не знайшли там жодних ознак китайської влади. Тому відтоді оголосили острови частиною власної території. 1932-го їх передали родині Куріхара, члени якої раніше намагалися поселитися на Сенкаку. Китай не цікавився ними до 1968-го, коли комісія ООН знайшла навколо островів нафтові родовища. Акваторія також багата на рибні ресурси.

Зараз ви читаєте новину «Китайці та японці сваряться за нафтоносні острови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути