середа, 09 липня 2008 18:55

Китай не пустили до "великої вісімки"

На японському острові Хоккайдо 9 липня завершився дводенний саміт країн "великої вісімки". Лідерів Росії, США, Канади, Великої Британії, Франції, Італії, Німеччини та Японії розмістили в гірському готелі "Віндзор" неподалік вулкана Усудзан. Зустріч присвятили світовій економічній кризі та екологічним проблемам. Також обговорювали можливість розширення "вісімки" за рахунок Китаю. Однак із цим вирішили почекати.

Для президента Росії Дмитра Медведєва, 42 роки, а також для японського та британського прем"єрів Ясуо Фукуди, 71 рік, і Гордона Брауна, 57 років, саміт "вісімки" став першим на керівному посту.

Натомість президент США Джордж Буш, який відзначив за день до зустрічі 62-й день народження, приїхав на саміт в якості голови держави востаннє. У жовтні в США пройдуть президентські вибори.

— Я нагадав усім, що йду. Але лише через шість місяців. Багато чого можна встигнути зробити за цей час разом. Наприклад, можна переконати Іран відмовитися від збагачення урану, — повідомив Буш.

Лідери країн-учасниць ходили на прогулянку в гори й мали можливість поспілкуватися у неформальній обстановці. Переговорні зали оснастили екологічно чистим обладнанням. У прес-центрі не було кондиціонерів. Замість них у приміщення в спеціальних ємностях завезли сніг із гори. Він танув і охолоджував повітря.

На саміті гостей пригощали традиційними японськими стравами. Серед них були морські йоржі, завернуті в корінь реп"яха, яловичина з ароматом водоростей, лавандовий мед та інше. Пили учасники здебільшого французьке, американське й угорське вино, а також японську рисову горілку саке.

— Готують дуже смачно, — сказав Медведєв журналістам після одного з обідів. — Мені подобається хороша кухня з якісними продуктами, і щоб ніякої генної модифікації.

Зараз ви читаєте новину «Китай не пустили до "великої вісімки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути