Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2007 17:39

Каміса Джабраілова втратила в Карпатах трьох дітей

Автор: фото: Gazeta wyborcza
  У неділю в лікарні міста Устрики Долішні чеченську біженку провідала дружина польського президента Марія Качинська. Каміса Джабраілова відмовилася від її пропозиції отримати офіційний статус біженки та фінансову допомогу
У неділю в лікарні міста Устрики Долішні чеченську біженку провідала дружина польського президента Марія Качинська. Каміса Джабраілова відмовилася від її пропозиції отримати офіційний статус біженки та фінансову допомогу

Минулого четверга польські прикордонники затримали біженку з Чечні. Вона намагалася нелегально перейти українсько-польський кордон. На руках у неї був дворічний син. Жінка на ім"я Каміса Джабраілова, була виснажена, ледве говорила. Сказала, що десь у горах, на кордоні між Україною та Польщею, залишились троє її доньок, які не пережили виснажливого переходу — 13-річна Ксея, 10-річна Седа та Еліна, 6 років.

Камісу з сином Мухамедом доправили до лікарні польського міста Устрики Долішні. Там вона розповіла, як із чоловіком та дітьми тікала з Чечні.

Спочатку сім"я дісталася Москви. Там знайшли людей, які мали допомогти їм перебратися до Австрії, де у Каміси живе дядько. Тим людям заплатили $2 тис.

Жінку з дітьми привезли до українських Карпат. Провідник показав їй напрямок, в якому треба йти, й залишив. Невідомо, чи  чоловік вказав неправильний напрям, чи заблукала сама. Однак вони опинилася в районі польських Бескид, гірській системі, далеко від будь-яких міст. Польській прокуратурі розповіла, що чоловік залишився в Україні з фінансових міркувань.

Каміса ходила горами 24 години і зрозуміла, що заблукала. Потім стемніло, стало дуже холодно, пішов сильний дощ. А на дітях був лише легкий одяг. Дівчата почали слабнути. Першою знепритомніла Седа. Згодом не витримали й інші. Жінка кричала, кликала на допомогу. Зрештою прикрила трьох дітей листям папороті й пішла з Мухамедом по допомогу.

Жінка ходила горами 24 години і зрозуміла, що заблукала

Так дівчат і знайшли прикордонники. Поряд лежало їхнє взуття. Імовірно, мати намагалася зігріти доньок і розтирала їм ноги. Мабуть, діти померли від виснаження та переохолодження. Причину смерті точно встановлять під час розтину.

Мати дівчат та їхній брат Мухамед нині перебувають у лікарні міста Устрики Долішні. Там із жінкою працює психолог. Поволі вона починає відходити від пережитого шоку.

До лікарні прибули кілька десятків чеченців із Польщі на Німеччини. Вони хочуть підтримати землячку, але в лікарню нікого не пускають.

— Ми тут від суботи, спимо в машинах, — каже один із чоловіків. — Хотіли втішити її, але нас не пускають. Чи хтось подумав, як вона почувається в чужій країні, не знаючи мови, після такої трагедії?

У неділю провідати Камісу Джабраілову прилетіла дружина президента Польщі Марія Качинська, 64 роки. Пообіцяла, що допоможе жінці влаштуватися й отримати офіційний статус біженки. Її чоловіка також обіцяла переправити до Польщі, якщо на це погодиться українська влада.

Але 45-річний Ханпаша Джамалдинов не захотів навіть приїздити до Польщі. У понеділок чоловік Каміси звернувся до Генерального Консульства Республіки Польща у Львові.

Розповів, що вони з дружиною та дітьми планували через Польщу та Словаччину дістатися Австрії. Про смерть дітей батько дізнався з новин. Просить допомогти йому переправити тіла доньок до Чечні.

— Чоловік пояснив, що у них такий звичай — ховати померлих на рідній землі, — розповідає "ГПУ" Ян Ромейко-Гурко, 56 років, віце-консул з юридичних питань. — Ми пропонували фінансову допомогу, політичний притулок і статус біженців для нього та родини у Польщі, але чеченець відмовився.

Каміса Джабраілова після розмови з дружиною президента також відмовилася від статусу біженки та іншої допомоги. У середу її чоловік полетів до Москви. Там він, заручившись підтримкою співвітчизників із Товариства чеченців Росії та Польщі, чекатиме на тіла доньок.

Зараз ви читаєте новину «Каміса Джабраілова втратила в Карпатах трьох дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути