вівторок, 03 серпня 2010 02:15

Іскри та вітер випалюють російські села

Автор: фото: REUTERS/Mikhail Voskresensky
  Жителька одного з сіл Виксинського району Нижегородської області дізналася, що її будинок згорів. Лісові пожежі в Росії охопили півмільйона гектарів. Ця територія становить понад половину нашої Буковини
Жителька одного з сіл Виксинського району Нижегородської області дізналася, що її будинок згорів. Лісові пожежі в Росії охопили півмільйона гектарів. Ця територія становить понад половину нашої Буковини

Велетенська пожежа на території центральної Росії станом на 2 серпня охопила понад півмільйона гектарів. Виникла через аномальну спеку. У вогні загинули 34 людини, за даними МНС.

— Спочатку спалахнуло поле. Гасили всі: чоловіки, жінки, старенькі і навіть діти. Двічі телефонувала рятувальникам. Питала, коли евакуація. У відповідь: "Не панікуйте. Автобуси прибудуть". Вогонь насувався на село з двох боків. Люди тікали, в чому були. Дехто вхопив документи. Автобусів так і не подали. Кому пощастило, поїхав машинами. Інші тікали пішки. Влада обіцяє 10 тисяч рублів допомоги (2615 грн), — розповідає потерпіла із села Борковка, що у Волгоградській області. Її дім згорів. Росіянка залишилася з немовлям без даху над головою. — Обіцяли, що евакуюють і худобу. Корів ми випустили, а свині у багатьох заживо погоріли.

У селі живуть переважно жінки, діти і бабусі.

Влада каже, повністю або частково у центральній Росії спалені близько трьох десятків сіл.

Жителі постраждалих районів повідомляють про мародерів.

— Люди бачили, як молоді пацани із сусіднього села вистрибували з вікон уцілілих будинків. Знають, де жили старі. Думаю, шукають ікони та відкладені пенсії,— говорить 38-річний Юрій з міста Викса Нижегородської області. — Їм кажуть виїжджати туди, де немає диму. Але через злодіїв усі залишаються.

— Люди збирають продукти для армії і пожежників. Останніх нібито годують, а солдати голодні сидять. Мій чоловік з друзями пішов гасити ліс. Зварила їм піввідра гречки. Кинула у сумку кілька банок консервів, дала овочів — там люди два дні борються з вогнем. Місцеві збирають продукти і звозять у місцевий жіночий монастир, де готують їжу для військових. Ми купили і відвезли туди хліб, макарони і консерви. Приватний підприємець дав олію, консерви і бульйонні кубики. На складі в монастирі стоять сумки з різними продуктами. Кухарка не встигає їх розбирати, — розповідає Ірина з міста Викса.

29 липня у селі Кріуша, Рязанська область, згоріла вулиця, школа й цвинтар на околиці. Місцеві звинувачують у біді сильний вітер, що здійнявся у четвер.

Кажуть виїжджати туди, де немає диму. Але через злодіїв усі залишаються

— Вдалося врятувати тільки лікарню. Дотепер чути тріск дерев, що горять у навколишніх лісах. Тихо горять родовища торфу, які не можливо погасити. У землю закачують сотні тонн води, але торф не гасне, — говорить очевидець.

Влада обіцяє компенсувати втрати.

— Сім"ї, де є загиблі, отримають по 300 тисяч рублів (60 тис. грн). Ті, хто отримав травми й опіки — по 150 тисяч, — заявили в адміністрації Московської області.

У понеділок патріарх Російської православної церкви Кирило закликав усіх росіян помолитися, аби Господь послав дощ на землю. Наголосив у проповіді, що росіяни повинні змінитися і не піддаватися жахливим гріховним спокусам.

— Багате життя — диявольська приманка, що занапащує людську душу, — заявив.

Патріарх Кирило нагадав росіянам про спеку, що була послана Ізраїлю через віровідступництво і поклоніння ідолу.

Зараз ви читаєте новину «Іскри та вітер випалюють російські села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути