вівторок, 03 липня 2007 18:39

Індійці та пакистанці сотнями гинуть у повенях

Автор: фото: REUTERS/Jayanta Shaw
  У затоплених провінціях Індії їздити машинами неможливо. Працюють лише рикші
У затоплених провінціях Індії їздити машинами неможливо. Працюють лише рикші

Мало яка родина на півдні Індії має автомобіль. А от невеликий човен є майже в кожного. У сезон дощів він стає предметом нагальної необхідності. Жодне літо тут не обходиться без повені. Щороку жителі півдня країни із жахом чекають: буде це невелике затоплення чи страшний катаклізм, як 2005-го. Тоді загинуло близько тисячі людей, а 5 млн залишилися без даху над головою.

Цього року 23 червня в країні оголосили надзвичайний стан — як тільки з Бенгальської затоки на штат Андхра-Прадеш налетів сильний мусон. Від ураганних вітрів постраждали десятки рибацьких селищ. З будинків у кращому разі позносило дахи, в гіршому — вони завалилися, поховавши під уламками господарів.

Протягом наступних днів багато рибалок не повернулося з моря. Їм на допомогу відправили майже 200 бригад рятувальників і медиків. Однак надії знайти когось живим уже немає.

Від узбережжя Бенгальської затоки негода перекинулася вглиб країни. Місячна норма опадів за три дні випала в штатах Керала, Гоа, Махараштра і Карнатака. В останньому загинуло 39 людей. Скрізь затоплені дороги. Чотирьох чоловік убила блискавка. Люди гинуть у водах річок, що вийшли з берегів, і під обвалами. Рятівники знімають живих із дахів домівок. Тіла загиблих залишаються висіти поміж гілок дерев, куди їх закинув потік води.

Бездомними вже залишилися 330 тисяч людей

Деякі райони країни ізольовані через мулові потоки. Їжу та медикаменти туди доставляють гелікоптерами. Однак евакуювати людей не можуть.

В окрузі Райчур переповнилося водосховище. Вода хлинула на дороги, перервавши будь-яке сполучення із зовнішнім світом. Тепер населення району потерпає від спраги. Хоч домівки по вікна у воді, придатної для пиття тут немає. Уцілілі жителі більш за все бояться отруйних змій, які припливають по розбухлих руслах річок.

Синоптики передбачають, що дощі триватимуть до кінця тижня. Бездомними вже залишилися 330 тис. людей. Скільки загинуло достеменно, підрахувати поки що неможливо. Уже відомо про 220 жертв.

У північних районах Індії створили 95 таборів, де можуть жити постраждалі від повені. Прем"єрміністр Манмохан Сінгх заявив, що буде радий будь-якій допомозі з боку ООН та інших міжнародних гуманітарних організацій.

Від дощів і циклонів потерпає також сусідній Пакистан. Чакер Балот, житель провінції Белуджистан, каже, що ситуація жахлива:

— Кожна родина шукає одного чи навіть двох членів, що пропали безвісти. У провінції вже тиждень немає електрики.

В цю пору року проходить традиційне індуїстське паломництво до індійського Кашміру. Більшість пакистанців зважили на попередження метеорологічних служб і відклали подорож. Однак декілька чоловік потрапили в епіцентр урагану й загинули.

На відміну від влади Індії, президент Пакистану Первез Мушарраф відмовився від міжнародної допомоги. Він заявив, що його країна впорається із проблемою сама.

Найбільша повінь була 76 років тому

Остання велика повінь сталася в Індії два роки тому. Тоді затопило фінансову столицю країни, місто Мумбаї (Бомбей). Загинуло понад тисячу чоловік. Але найгірше почалося згодом. Через те, що трупи тварин і людей довго лежали на вулицях, в місті почалася епідемія холери й тифу. Від хвороб загинуло в п"ять разів більше людей, ніж від стихії.
Найбільшою повінню в історії людства відмітився 1931 рік. Тоді вийшла з берегів Хуанхе — друга за протяжністю річка в Китаї. Вона забрала життя близько 2 млн чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Індійці та пакистанці сотнями гинуть у повенях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути