неділя, 20 травня 2007 17:42

Імпресіонізм з"явився завдяки катаракті Моне

Британський офтальмолог Річард Мармор проаналізував пізні картини "батька імпресіонізму" Клода Моне. Учений дійшов висновку, що особливості стилю французького художника були пов"язані з його поганим зором.

1872 року Моне створив пейзаж "Імпресія. Схід сонця". Ця картина дала назву художньому напряму, до якого належали Едґар Деґа, Оґюст Ренуар, Поль Ґоґен та Анрі Матісс.

Мармор сфотографував картину Моне "Ставок із лататтям". Потім знайшов місце, де художник малював її. За допомогою комп"ютера він відтворив цей ставок так, як бачить його людина з дуже поганим зором. Вийшло схоже на картину імпресіоніста — розмитість зображення, схильність до однотонності.

Сам Моне наприкінці життя скаржився на поганий зір. Казав, що ледве бачить кольори. По пам"яті визначав, де і які фарби на палітрі. Обирав найяскравіші. Однак вони все одно здавалися йому тьмяними.

Раніше мистецтвознавці пояснювали розбіжність у стилі між ранніми й пізніми картинами художника впливом на нього інших живописців. Тепер же Мармор довів, що причиною цього могла бути прогресуюча катаракта.

Зараз ви читаєте новину «Імпресіонізм з"явився завдяки катаракті Моне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути